Vágólapra másolva!
A lábak felrakása az asztalra nemcsak kényelmes, de magabiztosságot is ad. A domináns testtartás ugyanis hat a hormonszintre, és így növeli az önbizalmat.
Vágólapra másolva!

Az egyetemi csoportokban a férfiak teljesítménye rendszerint kissé felülmúlja a nőkét. A Harvard Egyetem pszichológusa, Amy Cuddy megfigyelte, hogy a tanteremben a nők általában igyekeznek "kisebbíteni" magukat: a csuklójukat szorongatják, és összefonják a karjukat maguk előtt. A férfiak viszont megpróbálnak nagyobbnak látszani. Hátradőlnek, kihúzzák magukat, a szék köré kulcsolják karjukat. A kutatók kérdésére az erőt sugárzó testtartású emberek azt válaszolták, hogy valóban magabiztosabbaknak érzik magukat, ha kihúzzák magukat. A vizsgálatokból kiderült, hogy ebben az érzésben a hormonszint változása is szerepet játszik.

A hatékony vezetőknek klasszikus a hormonprofiljuk: magas tesztoszteronszint és alacsony kortizolszint (a kortizol a stresszel kapcsolatos hormon) jellemzi őket. A hormonszintek azonban rugalmasak. Ha valaki átveszi az alfa szerepet, akkor tesztoszteronszintje megnő és a kortizolszintje lecsökken.

A kutatók azt tapasztalták, hogy már két percnyi erőt sugározó póz - kinyújtott karok és lábak - megemelik az egyén tesztoszteronszintjét és csökkentik a kortizolszintet. Ez mindkét nemre igaz, tehát csupán a hormonok aránya számít, a tényleges mennyiségük nem.

Forrás: AFP/Photononstop

A kutatók különbséget tapasztaltak az állásinterjú előtt különböző testtartást felvevő egyének teljesítménye között is. Arra kérték az önkénteseket, hogy pár percig erőt sugározó, domináns, illetve összegörnyedő, alárendelt testtartást vegyenek fel, mielőtt bemennének, és előadnák prezentációjukat a bírálóbizottság előtt. A domináns testtartású személyekből nagyobb lelkesedés sugárzott és hozzáértőbbeknek tűntek, mint társaik, még akkor is, ha a beszéd közben nem pózoltak.

A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy ha például telefoninterjúról van szó, akkor a jelölt csukja magára az ajtót, és tegye fel a lábát az íróasztalra. Ha erre nincs mód, akkor legalább jól húzza, nyújtóztassa ki magát a beszélgetés előtt. Hasznosnak tartják azt a gyakorlatot is, amelyet egyre több diák alkalmaz: vizsga előtt bezárkóznak a mosdóba, lábujjhegyre állnak, kinyújtják a karjukat, hátrahúzzák a vállukat és felemelik az állukat.

Ugyanakkor interjú alatt nem javasolják az ehhez hasonló, dominanciát sugárzó pózolást, helyette az alany természetes módon mutassa magát olyan nagynak, amennyire csak tudja.

A kutatók szerint az interjú előtti domináns pózolás az agy optimális felkészítésének egyik módja. Nem arról van szó, hogy ez okosabbá vagy szeretetreméltóbbá tesz valakit. Ez inkább az előadó megjelenését, önbizalmát, lelkesedését befolyásolja, és segíti a hallgatóság figyelmének megragadását.