Nem ártottak majmoknak a kvantumpöttyök

Vágólapra másolva!
A kvantumpöttyöknek, azaz a fénykibocsátásra képes parányi kristályoknak nagy jövőt jósolnak az orvoslásban. Egy most végzett kutatásnak először sikerült igazolnia főemlősökön, hogy a kvantumpöttyök használata biztonságos egy éven túli időszakon át is.
Vágólapra másolva!

A kvantumpöttyök néhány nanométer (a milliméter milliomod része) átmérőjű félvezető fluoreszkáló gömbök. Méretük tehát a látható fény hullámhosszának törtrésze, és méretüktől függő színekben képesek fényt kibocsátani. Kvantumpötty-nanokristályokat többek közt orvosi felhasználásra, napelemekhez és LED-ekhez fejlesztenek.

A kvantumpöttyök orvosi felhasználása magában foglalhatja a képalkotással vezérelt sebészetet, a fénnyel aktivált kezeléseket és az érzékeny diagnosztikai teszteket. Egy most végzett kutatásnak először sikerült igazolnia főemlősökön, hogy a kvantumpöttyök használata biztonságos egy éven túli időszakon át is. Ez jó hír az orvosok és a kutatók számára, akik a betegségek, például a rák gyógyításának új módjait keresik a nanomedicina alkalmazásával.

A Nature Nanotechnology folyóiratban ismertetett tanulmányban a kutatók rhesusmajmokba injektáltak kadmium-szelenid kvantumpöttyöket. A majmok több mint 90 napon át megőrizték egészségüket. Sem a vérképben, sem a nagyobb szerveknél nem mutatkozott semmilyen rendellenesség. Két majmot tovább figyeltek még egy évig, és ekkor sem tapasztaltak megbetegedést.

A kadmium-szelenid kvantumpöttyök a legjobban tanulmányozott ilyen kristályok közé tartoznak. Potenciális felhasználhatóságuk nemcsak az orvostudományra terjed ki, de napelemek alkotórészeként, kvantumszámítógépekhez, fénykibocsátó diódákhoz és még sok mindenhez alkalmasak lehetnek.

Az új toxicitásvizsgálatot azért végezték el három - egy amerikai, egy kínai és egy szingapúri - egyetemen, mert felmerült, hogy a kvantumpöttyök ártalmasak lehetnek az emberi egészségre. Noha az első eredmények megnyugtatóak, a szerzők felhívják a figyelmet, hogy több kísérletre van szükség ahhoz, hogy meghatározzák a nanokristályok hosszú távú hatásait a főemlősöknél.

A kutatók szerint embereknél először olyan területeken lehetne kipróbálni a kvantumpöttyök használatát, ahol kevés nanokristályt kell felhasználni. Ilyen például a képvezérelt sebészet, ahol egyetlen dózis kvantumpötty segítségével lehetne meghatározni egy tumort vagy más célterületet a műtéthez.