Kedden engedik el az európai robothalat

Vágólapra másolva!
A másfél méteres, önállóan mozgó szerkezet fő feladata, hogy a kikötők környékén őrjáratozva felderítse a környezetszennyező forrásokat.
Vágólapra másolva!

A több mint másfél méteres robotot az észak-spanyolországi Gijon kikötőben indítják útjára. A robothalat az Európai Bizottság által finanszírozott Shoal Konzorcium fejlesztette. A héten zajló tesztelések után a csoport elvégzi a szükséges módosításokat a modellen, majd - a tervek szerint - elkezdődik a robothal kereskedelmi gyártása.

A fejlesztők abban bíznak, hogy az új technológia vásárlói között lesznek a kikötői hatóságok, a vízművek, az akváriumok és más hasonló intézmények, ahol fontos a vízminőség állandó ellenőrzése. A hal különösen hasznos lehet nagyméretű környezeti katasztrófáknál, például olajömléseknél, mivel a környezetszennyező anyagok érzékelését hetekről másodpercekre csökkenti.

BMT

Luke Speller, a programot vezető BMT csoport kutatója elmondta, hogy a halat olyan kémiai érzékelőkkel szerelték fel, amelyek valós idejű, helyben való elemzést tesznek lehetővé. Az adatokat a robothaltól wifi segítségével közvetlenül a parti állomásra továbbítják.

Több más kiemelkedő tulajdonságuk mellett a robothalak képesek egymással is kommunikálni, önállóan úszni, feltérképezni, hol vannak, valamint maguktól visszatérnek a bázisra, amikor kezd kimerülni a nyolcórás működést lehetővé tevő áramforrásuk.

Nézze meg a BBC videóját a robothalról!