Tüsszögő majom és spongyabob gomba a legérdekesebb fajok közt

Vágólapra másolva!
Egy amerikai intézet minden évben kiválasztja a legérdekesebb tíz fajt az előző évben felfedezett új fajok közül. A tavalyi év legérdekesebb tíz új faja közé bekerült egy parányi hangyavadász darázs és egy gyönyörű, de halálos kockamedúza is.
Vágólapra másolva!

Az Arizonai Állami Egyetem Nemzetközi Fajfelfedezési Intézete (Institute for Species Exploration), valamint egy különböző nemzetiségű kutatókból álló bizottság már évek óta kiválasztja a tíz legérdekesebbet az előző évben felfedezett fajok közül. A listát május 23-án, a híres svéd botanikus és rendszerező, a modern növény- és állattani nevezéktan megalkotója, Carl von Linné (Carolus Linnaeus) születésnapján teszik közzé. A kiválasztás célja, hogy felhívják a figyelmet a Föld biológiai sokszínűségére.

A nemzetközi bizottság tagjai több mint 200 jelölt közül (tavaly összesen több mint 18 000 új fajt írtak le) választották ki azt a tízet, "amely megragadja figyelmünket vagy azért, mert annyira szokatlan, vagy mert különleges tulajdonságai vannak" - mondta Mary Liz Jameson, a Wichitai Állami Egyetem docense, a nemzetközi kiválasztó bizottság elnöke. "Némelyik új fajnak a neve különleges, mások arra világítanak rá, milyen keveset is tudunk valójában a bolygónkról" - tette hozzá.

Sara Pennak/International Institute for Species Exploration/Arizona State University
A 10 legérdekesebb faj föntről lefelé és balról jobbra: hangyaölő darázs, éjjel nyíló orchidea, Mefisztó-féreg, "vándorló kaktusz", kék madárpók, himalájai pipacs, óriás ezerlábú, tüsszögő majom, spongyabob gomba, kék kockamedúza

2011 legérdekesebb új fajai között szerepel egy Mianmarban (Burmában) felfedezett piszeorrú majom, amely esőben nagyokat tüsszent; egy gyönyörű, de halálosan mérgező kockamedúza; a föld mélyében élő Mefisztó-féreg, valamint egy különleges, szivacsos megjelenésű kalapos gomba, amely nevét a rajzfilmkarakterről, Spongya Bobról kapta.

A listára felkerült még egy kihalt ősállat, az úgynevezett vándorló kaktusz, amely szőrös lábaival ejtette el a zsákmányát; egy éjszaka virágzó orchidea és egy nála nagyobb hangyákra támadó, apró fürkészdarázs is. A sort egy élénksárga színű, a Himalájában ősszel virágzó pipacs; egy óriás ezerlábú, valamint egy Brazíliában élő, lélegzetelállítóan gyönyörű, kék színű madárpók zárja.