Vágólapra másolva!
Június 8-án mutatják be Ridley Scott új filmjét, a Prometheust. A Scientific American a film tudományos hátteréről készített interjút a Prometheus társ-forgatókönyvírójával, Jon Spaihts-szel.
Vágólapra másolva!

Nehéz eldönteni, hogy a Prometheus a sci-fi és horror elemeket ötvöző A nyolcadik utas: a Halál (Alien) előzményének tekinthető-e, de az biztos, hogy ugyanabba a korba és ugyanabba a földönkívüli világba viszi vissza a nézőket, és a korábbi film néhány (tudományos) rejtélyére is fény derülhet belőle - írja a Scientific American.

A horrorisztikus sci-fikben az alienek félelmetes, rovarszerű paraziták. A földönkívüliek tojásokkal szaporodnak, de ez nem elég nekik: van egy rák- vagy pókszerű állapotuk, ekkor támadják meg a leendő gazdaszervezetet (a filmekben emberekből lesznek az áldozatok). Végül a gazdaszervezetben kifejlődő alien kiugrik, kirobban az ember gyomrából vagy mellkasából.

Forgalmazó: InterCom
Prometheus

Az ilyen lények, a xenomorphok birodalmába kalauzol el ismét a Prometheus is. A film nem az Alien-történetek előzménye - mondta a Scientific Americannek Jon Spaihts, az egyik forgatókönyvíró. Ugyanakkor egy A nyolcadik utas: a Halálhoz képest pár évvel korábbi eseménysorozatba csöppenhetünk bele. Az új film a tudományos kutatásra koncentrál.

A filmbéli kutatást az alienek begyűjtésével és ellenőrzésével próbálkozó Weyland cég finanszírozza. Az űrhajósok egy csillagtérképet követve, az emberiség eredetét kutatva indulnak útnak a filmben. (A csillagtérképet különböző földi régészeti lelőhelyeken talált információkból rakják össze.)

Forgalmazó: InterCom
Prometheus

Spaihts elmondta, hogy a cselekmény és a szereplők nem kapcsolódnak a korábbi történetekhez. Inkább A nyolcadik utas: a Halál "univerzumához" kötődik a Prometheus - mondta Spaihts. A történetmesélés és bizonyos tudományos jelenségek egyeznek a mostani film és a többi mozi között, ugyanakkor egy új sci-fi mitológiát akarnak kreálni - tette hozzá a forgatókönyvíró.

Elsősorban a kettősségre játszik továbbra is a film: egyrészt a törékeny emberek és a démonikus, pusztító alienek harcára, másrészről az emberek és az androidok együttélésére, vagyis az emberek és a velük együtt dolgozni hivatott, mesterséges intelligenciával rendelkező robotok viszonyára. Végül ott a dualitás a vállalat és az ember között: nem kell feltétlenül űrlényekkel találkoznunk, hogy kifejlődjék bennünk az az érzés, hogy egy szívtelen, csak önmaga érdekeiért küzdő szervezettel találjuk szemben magunkat - mondta Spaihts a folyóiratnak.

Prometheus előzetes

Az Alien-filmek eddig nem magyarázták el igazán, hogy mi az eredetük a xenomorphoknak, a gyilkos földönkívülieknek. Annyit lehetett tudni róluk, hogy egy nem túl barátságos bolygón, egy elhagyott űrhajóban találták a tojásaikat. Most alighanem fény derül sok részletre, és nemcsak a tojások rejtélye oldódhat meg, hanem az elhagyott űrhajóban talált "óriás" maradványainak talánya is. Honnan került elő az elhagyott űrhajó, és hogyan halt meg az óriás? Valószínűleg így kapcsolódik egymáshoz a mostani Prometheus és az első Alien-film sztorija.