Ívás előtt lefejelik egymást a bütykösfejűek

Vágólapra másolva!
Rendkívül durva viselkedést figyeltek meg egy korallzátonyok környékén élő nagytestű halfajnál amerikai kutatók. A szarvasbikákhoz hasonló vetélkedésnek valószínűleg a párválasztásban van szerepe.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal sikerült filmre venni a bütykösfejű papagájhalak (Bolbometopon muricatum) egymás lefejelésére irányuló, alighanem rendkívüli fájdalmat okozó viadalát. Az összecsapásra nem is a látvány, hanem a furcsa hangok hívták fel a Wake-atoll környékén búvárkodó kutatók figyelmét.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=i03eTfpBACoUbVnP

Roldan Munoz, a National Marine Fisheries Service észak-kaliforniai kutatója szerint a hang olyan volt, mintha szigonypuskából lőttek volna ki valamit. Mielőtt meglátták volna a halakat, még nevettek is egymás között a búvárok, hogy olyan, mintha egymást fejelnék le - és valóban ez is történt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=p46YqOT9RAGGWgUc

A kutatók szerint a halak viselkedése a párválasztással függ össze, ugyanis a bütykösfejűek ívóhelyein, ívási időszakában figyelték meg a jelenséget. Az, hogy ezt eddig nem vették észre, annak köszönhető, hogy ez a magatartás alighanem csak a halak kellően nagy populációjában fordul elő, ahol a hímek vetélkedhetnek egymással - magyarázta Munoz.

A papagájhalak legnagyobbika, a bütykösfejű papagájhal a fején lévő hatalmas dudorról kapta a nevét. Ez a hal akár 46 kilós és 1,3 méter hosszú is lehet.