Őspandát vagy ősmedvét találtak Rudabányán

Vágólapra másolva!
A világ egyik leggazdagabb ősmajom-lelőhelyén olyan állkapocs került elő, amely egy pandához tartozhatott. Ez újdonság volna Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hete ásnak ismét kanadai és magyar kutatók a rudabányai lelőhelyen, ahol több mint négy évtizeddel ezelőtt megtalálták a Rudapithecus hungaricus első leleteit.

Az egyik legújabb eredmény egy egyelőre vitatott lelet, amely egy pandaszerű állathoz tartozhatott, de az is elképzelhető, hogy ősmedvéről van szó. Magyarországon a pandalelet újdonság volna, ilyenről a Rudabányán dolgozó szakértők nem tudnak hazánk területén.

Forrás: Állami Földtani Intézet/David R. Begun
Őspanda vagy ősmedve állkapocstöredéke. A rendszertani besorolása most zajlik (fotó: Megyei Bányászattörténeti Múzeum, Rudabánya/Magyar Állami Földtani Intézet/David R. Begun)

Emellett egy orrszarvú maradványait (váll- és combcsontját, illetve több fogát) bizonyosan feltárták, és egy korábban szintén itt előkerült ősmajomfaj két fogára is rábukkantak.

Forrás: Állami Földtani Intézet/David R. Begun
Orrszarvú vállcsontja (fotó: Megyei Bányászattörténeti Múzeum, Rudabánya/Magyar Állami Földtani Intézet/David R. Begun)

Rudabányán az 1960-as években találták meg először egy ősmajomfaj maradványait, amelyet Rudapithecus hungaricusnak neveztek el. A kanadai-magyar kutatók most arra a helyszínre koncentrálnak, ahol 2010-ben is előkerült a fajnak egy másik, hím példánya. David R. Begun kanadai professzor, az ásatás egyik vezetője elmondta: reményeik szerint most többet is elő tudnak keríteni a hím maradványaiból, hogy jobban megérthessék a méretbeli és viselkedésbeli különbségeket a Rudapithecus egyedei között.

A mostani kutatások során egy másik, kevésbé ismert ősmajomfaj, az Anapithecus két fogát is megtalálták meg. Rudabányán az emberré válás 10 millió évvel ezelőtti időszakában közel száz ősállat mellett két ősmajomfaj is élt: a Rudapithecus hungaricus és az Anapithecus hernyaki. Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet akkori igazgatója 2010-ben úgy nyilatkozott a két évvel ezelőtti felfedezések után, hogy Rudabánya az adott időszakból a világ leggazdagabb ősmajom-lelőhelye. A mindössze 18-szor 20 méteres terület, ahol 1971 óta végeznek ásatásokat, egykor mély völgy volt, szurdokszerű mocsár, ahová a trópusi esők alkalmával a víz lemosta az elhullott állatok tetemeit.

Forrás: Állami Földtani Intézet/David R. Begun
Orrszarvú bordája (fotó: Megyei Bányászattörténeti Múzeum, Rudabánya/Magyar Állami Földtani Intézet/David R. Begun)