Embert is ölt a világ legnagyobb krokodilja

Lolong a világ legnagyobb fogságban élő sósvízi krokodilja, Fülöp-szigetek
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb fogságban élő sósvízi krokodiljává nyilvánították Lolongot, a Fülöp-szigetek déli partjainál tavaly befogott krokodilt. Az állat 6,17 méteres hosszával és több mint egytonnás súlyával immár hivatalosan is megelőzte Cassius nevű ausztrál társát.
Vágólapra másolva!

A krokodilt tavaly szeptemberben ejtették fogságba Mindanao szigetén, Bunawan város külterületén. Az állat most lett hivatalosan Guinness-világrekorder. A korábbi világcsúcstartó hüllő, Cassius az ausztráliai Cairns állatparkjában él, és 5,48 méter hosszú.

Mielőtt elkapták, Lolong hosszú időn át tartotta rettegésben a települést: feltételezések szerint felfalt egy környékbeli halászt, egy 12 éves kislányt és egy vízibivalyt is.

Forrás: AFP/Richard Grande
Lolong

A Lolongot ért dicsőség hírét vegyes érzelmekkel fogadta a 37 ezer lakosú Bunawan, amely Agusan del Sur tartományban fekszik. Edwin Cox Elorde polgármester elmondta, hogy a falusiak egyrészről büszkék a terület biológiai sokszínűségére, amelyet az állat léte bizonyít, másrészről azonban a mocsaras térség zömmel gazdálkodással foglalkozó lakóit félelemmel tölti el annak lehetősége, hogy Lolong nem volt egyedül, és így a jövőben több hasonlóan nagytestű hüllőtől is tartaniuk kell.

Az óriási krokodil a Bunawan határában fekvő új ökoturisztikai park legfőbb látványossága lett, a nyitás óta már több ezren voltak kíváncsiak a hatalmas állatra. A belépődíjakból származó bevétel a krokodil gondozására és etetésére, valamint a park fenntartására megy el.

A krokodilt 24 napon át tartó hajtóvadászat után sikerült elfognia a Ronnie Sumiller vadvédő és hivatásos krokodilvadász által vezetett csapatnak tavaly. A vadászok 20, állattetemeket tartalmazó acélkábel csapdát állítottak fel egy folyó mentén és a környező mocsarakban, ahol az állat tanyázott.