Egy képre zsúfolták az összes bolygót

exobolygók
Vágólapra másolva!
Látványos grafikát készítettek az eddig felfedezett összes bolygóról. A képen 786 égitest látható méretarányos ábrázolásban. A grafika jól szemlélteti, mekkorák a ma ismert bolygók a Naprendszer tagjaihoz képest.
Vágólapra másolva!

Összesen 786 bolygót ismertek 2012 júniusa végén. Az elsőként felfedezett Naprendszeren kívüli égitestek még a Jupiterhez hasonló óriásbolygók voltak, majd a műszertechnika fejlődésével egyre kisebb égitestekre akadtak a szakemberek. Jelenleg a Kepler-űrtávcső a leghatékonyabb az exobolygók felfedezését illetően. Ez a műszer már több Neptunusz kategóriájú bolygót talált, mint a Jupiterhez hasonlót, és a statisztikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a Föld típusú égitestekből lehet a legtöbb.

Forrás: ESA, Facebook
Az ismert exobolygók és a Naprendszer (középen bekeretezve) bolygóinak méretarányos ábrázolása. A kép nagyméretű változatának letöltése (xkcd.com, ESA, Facebook)

Az ábrán az eddig felfedezett bolygók méretaránya látható. A barnás árnyalatú nagyobb égitestek a Jupiter-típusú exobolygók, a kék színű kisebb körök pedig a Neptunuszhoz hasonló égitesteket jelölik. Középen az apró bekeretezett rész a Naprendszerben a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz méretét jelöli.