Új dinoszauruszfajt találtak a Bakonyban

Vágólapra másolva!
Ősi Attila és kutatócsoportja új növényevő dinoszauruszfajt azonosított az iharkúti ásatáson.
Vágólapra másolva!

Korábban nem ismert növényevő dinoszauruszfaj csontjait sikerült azonosítania az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportnak a hagyományos nyári iharkúti ásatáson.

Az új dinoszaurusz az Ornithopodák családjához tartozik. Az 1,8 méter hosszú állat a hátsó lábain járt. Leleteit korábban is ismerték; a kutatási eredmények publikálása folyamatban van. Az új fajt még nem nevezték el.

Ősi Attila paleontológus az [origo]-nak elmondta, a lelet különlegessége, hogy saját rendszertani csoportjában ez volt a legidősebb faj, amely csak Európában élt. A viszonylag kistermetű, gyors mozgású növényevő csordákban legelészett az ekkor itt fekvő szigettenger területén.

"Ennek az új növényevőnek már a legelső, 2000-es évi ásatáson is került elő csontja, s a későbbi években is, de mindig csak egy-egy. Hiába találtunk 12 év alatt legalább tízezer csontot, ettől a dinoszaurusztól csupán néhány tucat került elő. Nagyon jó megtartású leletek ezek: állkapcsok, fogak, koponyaelemek, végtagcsontok, csigolyák" - mondta Ősi az MTI-nek.

Ősi az [origo]-nak elmondta, hogy emellett egy másik nagyon érdekes lelet is előkerült: egy részleges, de nagyon jó megtartású Hungarosaurus csontváz. A már korábbról is ismert állat csontjai kivételes állapotban maradtak együtt.

Forrás: Czirják Gábor
A napokban felfedezett részleges Hungarosaurus csontváz