Fizikusokat tett milliomossá az orosz milliárdos

Vágólapra másolva!
A legnagyobb meglepetés az Univerzum születésével foglalkozó Alan Guth fizikust érte, akinek számláján eddig kétszáz dollár volt, most pedig hirtelen hárommillió-kétszáz dollár van rajta.
Vágólapra másolva!

Pénzösszegét tekintve elbújhat a Nobel-díj egy új tudományos elismerés, a "Fundamental Physics Prize" (FPP) mögött, amelyet az orosz üzletember, Jurij Milner alapított. Milner alapítványa ugyanis 27 millió dollárt osztott szét kilenc, alapkutatással foglalkozó fizikus díjazásakor - írja a német Spiegel Online. Az új elismerés neve, a "Fundamental Physics" is mutatja, hogy a fizika alapjait érintő kutatásokért adományozzák a díjat. Fejenként 3 millió dollárt kaptak a tudósok tehát attól az orosz befektetőtől, aki a nyolcvanas években maga is fizikát tanult, de félbehagyta egyetemi stúdiumait, és pénzügyi szakemberré vedlett át.

A kilenc díjazott az USA-ban, Franciaországban és Indiában tevékenykedik. A díjat azok kaphatják meg, akik áttörést érnek el a fizikában vagy "egy tudományterületet új irányba terelnek". Az odaítélésnek nem feltétele, hogy bizonyított legyen a teória.

Forrás: Wikipedia
Jurij Milner és felesége, Julija

Milner alapítványa, amely a díjjal azonos nevet visel, ugyanakkor az alapkutatást is népszerűsíteni szeretné a nagyközönség körében. Az orosz befektető a nyolcvanas években maga is fizikát tanult, majd internet-vállalkozásokba fektette a pénzét. A Mail.ru Group, az orosz web-konszern Milner zászlóshajója, amely a Facebookhoz hasonló közösségi média-oldalakat tart fenn. A cégcsoportot nyugaton azonban inkább Digital Sky Technologies (DST) néven ismerik. De Milner befektetett korábban magába a Facebookba és a Groupon nevű vállalkozásba is, és övé az "orosz Facebook", a Vkontakte.ru (erről és Milnerről még itt olvashat).

Milner díja a New York Times szerint jelenleg a világon a legmagasabbam dotált tudományos elismerés. Ezután a Templeton-díj következik, átszámítva 1,4 millió euróval. (Milner díja, az FPP euróban számítva 2,4 milliót tesz ki.) A fizikai Nobel-díjat idén viszont 1,5-ról 1,2 millió dolláros összegre csökkentették.

A mostani FPP-díjazottak között van az USA-ban, a princetoni Institute for Advanced Study-ban dolgozó négy fizikus. (Itt dolgozott egykor Albert Einstein is.) Milner maga választotta ki a négy győztest Nima Arkani-Hamed, Juan Maldacena, Nathan Seiberg és Edward Witten személyében. E négy tudós részecskefizikával és az Univerzum "működését" magyarázó húrelmélettel foglalkozik. (A húrelmélet specialistái a kvantummechanika és a relativitáselmélet, a XX. századi fizika két csúcsteljesítményének az összehangolásán is dolgoznak részint.)

A további nyertesek: Andrei Linde a Stanford Egyetemről, a kvantum-számítógépeken dolgozó Alexei Kitaev a California Institute of Technology-ról (CalTech), Alan Guth a Massachusetts Institute of Technology-ról (MIT), továbbá a húrelmélettel foglalkozó fizikusok számára is hasznos megoldásokat kidolgozó matematikus, Maxim Kontsevich a párizsi Institute of Advanced Scientific Studies-ból, illetve Ashoke Sen az indiai Harish Chandra Kutatóintézetből.

A legnagyobb meglepetést Milner a kozmológiával foglalkozó Guthnak okozta, aki a New York Timesnak elmondta, hogy a számláján eddig kétszáz dollár volt, most pedig hirtelen hárommillió és kétszáz dollár van a kontóján... (Bár a bank azért levont 12 dollár tranzakciós költséget az átutalásért.)

A kilenc fizikusra azonban komoly feladat hárul: a 2013-as győzteseket nekik kell majd kiválasztaniuk. A mostani díjazottak a kutatások legkülönbözőbb ágait képviselik: a részecskefizikától kezdve a kozmológiáig találhatók között specialisták tehát Milner igyekezett széles körből kiválasztani a tudósokat.

Milner alapítványa mindezzel nem fejezte be tevékenységét: a jövő ígéreteinek egy újabb díjat alapítanak. "New Horizons in Physics Prize" díjazása azonban "csak" százezer dollár lesz, amivel az utánpótlást akarják erősíteni Milnerék.