Különleges tetoválásokat találtak szibériai múmiákon

Vágólapra másolva!
Állatszerű alakokat ábrázolnak azok a 2500 éves tetoválások, amelyek az örök jég által megőrzött "szibériai hercegnő" testét borítják, és amelyeket most mutattak be orosz régészek.
Vágólapra másolva!

Alig változtak a tetoválások az elmúlt több mint kétezer évben orosz kutatók szerint, akik a Kr. e. 5-2. századi, paziriki időszakból származó női múmia testét vizsgálták. A körülbelül 25 éves nő múmiáját a permafrosztból, vagyis örök jégből ásták ki 19 évvel ezelőtt az Ukok-fennsíkon, s a múmiát a lelőhely után ukoki hercegnőnek is nevezik.

A fiatal nőnek mindkét karját tetoválások borítják, a bal vállán például egy hatalmas agancsú, csőrös szarvas látható. A nő mellett két harcos férfi múmiáját is megtalálták, és az ő testüket még több állatszerű tetoválás fedi. A kutatók szerint a pazirikiak között a tetoválások társadalmi pozíciót jeleztek, és minél idősebb volt valaki, annál több tetoválása volt.

Nézze meg a múmiák tetoválását a Daily Mail oldalán!

A női testet megtaláló és a tetoválásokat vizsgáló Natalia Polosmak szerint a tetoválások készítésének helye alig változott a pazirikiak óta. Azok a kutatónő által vizsgált múmiák, amelyek csak egy tetoválással rendelkeztek, mind a bal vállukon voltak tetoválva, és a bal váll a mai napig naz első tetoválások kedvelt helye. A kutatónő szerint azért, mert itt a legfeltűnőbb.

A szibériai hercegnő mellé hat felszerszámozott lovat is temettek, hogy segítsék útját a túlvilágra. A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy a nő nemesi származású vagy egy gyógyító, szent nő lehetett. A teste mellett bárány- és marhahúst, fából, bronzból és aranyból készült tárgyakat, valamint egy kevést kannabiszt is találtak.