Veszélyes kisbolygóhoz indítanak űrszondát az oroszok

Vágólapra másolva!
Oroszország 2020-ban olyan eszközt küld az űrbe, amellyel eltéríthetik a Földet esetleg veszélyesen megközelítő Apofisz aszteroidát.
Vágólapra másolva!

A Roszkozmosz rakétagyártással foglalkozó kutatóintézete, a TSNIIMASH terveit csütörtökön a Moszkvában zajló hetedik nemzetközi űrrepülési kongresszuson mutatták be. Az ambiciózus elképzeléseket az orosz űrkutatási hivatal 2030-ig szóló stratégiai programjára alapozták.

Az Apofisz aszteroidához azzal a céllal küldenek űrszondát, hogy pontosítsa a kisbolygó paramétereit. A tervek szerint a berendezéssel nemcsak távolból, de az Apofisz felszínén is végeznének méréseket. Kipróbálnák az úgynevezett "gravitációs vontató" módszert is, amellyel eltérítenék az aszteroidát annak Földre veszélyes pályájáról.

A 2004-ben felfedezett Apofisz a számítások szerint 2029-ben mindössze 38 ezer kilométerre lesz a Földtől, amelynek gravitációja megváltoztathatja a kisbolygó pályáját. Az ezt követő időszakra vonatkozó pályáját egyelőre csak bizonytalanul lehet megbecsülni.

A fenti programtól függetlenül, a moszkvai űrkongresszuson bemutatott orosz tervek szerint 2020-ig négy missziót indítanak útnak a Holdra, és 2025 után pedig automata bázist hoznának létre az égitesten.

A 2014-ben Indiával közösen felbocsátandó Luna-Reszursz (Hold-forrás) elnevezésű eszköznek egy indiai holdjárót is kellene szállítania. 2015-ben a Luna-Glob küldetés egy műholdat visz magával a Holdhoz és egy leszálló egységet is. A program céljai között szerepel a kozmikus sugarak vizsgálata is.

2017 után indítanák a Holdra a Luna-Reszursz-2 holdjárót és a Luna-Grunt (Hold-talaj) automata űreszközt. Oroszország az Európai Űrügynökséggel is együttműködik a Hold kutatásában.

A Roszkozmosz kutatóintézetében azon is dolgoznak, hogy 2020 után a Jupiter egyik holdjára, a Ganymedesre küldjenek műholdat, amely az élet nyomait és kialakulásának lehetőségét, az ahhoz szükséges anyagokat kutatja majd a Naprendszer legnagyobb holdján.

A további tervek között szerepel a Spektrum-RG és a Bion-M reszközök kifejlesztése. A Spektrum-RG egy olyan röntgen-obszervatórium lesz, amely a fekete lyukak és a Világegyetem szerkezetét vizsgálja.