Világrekordot döntött egy barlangász

Vágólapra másolva!
A barlangok Everestjét hódították meg izraeli, ukrán, orosz és libanoni régészek, akik Abháziában szálltak alá a világ legmélyebb barlangjába. Egy ukrán döntötte meg a világrekordot.
Vágólapra másolva!

Rekorddöntő expedíciót hajtott végre egy nemzetközi kutatócsoport a a Fekete-tenger partvidékén lévő Abháziában, ahol a Krubera-barlangot derítették fel. (A barlangot hívják Krubera-Voronyának is.) Az expedíció célja a világrekord megdöntése volt, ami végül egy ukrán barlangásznak sikerült, aki 2196 méteres mélységbe jutott el. Ez öt méterrel több az eddigi rekordnál.

A világ legményebb barlangjába kilenc országból érkeztek résztvevők, többek között Ukrajnából, Izraelből, Oroszországból, Spanyolországból és Nagy-Britanniából is.

A kutatóknak rendkívüli nehézségeket kellett leküzdeniük: volt, hogy kétfokos vízben kellett úszniuk vagy árral szemben kellett haladniuk a vízben. Egy hirtelen jött áradat 30 órára elvágta egymástól a barlangászokat, miközben egy közeli barlangban mentőakció zajlott egy másik expedícióban résztvevő kollégájukért. (Őt nem sikerült megmenteni, életét vesztette a szomszédos járatban.)

A kutatók többek között a klímaváltozás jeleit igyekeztek megfigyelni a barlangban. A barlang egyik nagy kérdése, hogy a Fekete-tenger és a barlang mélyebb rétegei esetleg összeköttetésben voltak-e valamikor a múltban, ehhez is gyűjtöttek adatokat a szakemberek.