Gyönyörű, viharos Balaton

Vágólapra másolva!
A nap földtudományi képeit bemutató külföldi honlap Bíró Zsófia Balatonról készült felvételét találta a legszebbnek néhány napja.
Vágólapra másolva!

Az alábbi felvételt választották a nap képének augusztus 26-án az Earth Science Picture of the Day című honlap (EPOD) szerkesztői:

Forrás: Bíró Zsófia
A kép az EPOD-on itt látható

Levélben megkerestük Bíró Zsófiát, a felvétel készítőjét, aki további képeket és hosszabb leírást küldött a jelenségről (ezeket változtatás nélkül közöljük). "Számomra különösen izgalmas téma a Balaton környéki időjárás és annak látványos pillanatai, így örömmel mesélek róla! : )" - írta Zsófia.

"A Balaton szeszélyes természete gyakran okoz meglepetéseket tapasztaltabb túrázók, vitorlázók számára is. Aki először látja a balatoni vihar közeledtét, magasba törő, haragosan kavargó gomolyfelhőit, az égi háború figyelmeztető morajlását, talán nem is sejti, milyen hirtelen csaphat le a békés medencére. Érdemes figyelni ilyenkor a viharjelzést, és komolyan venni a hozzá kapcsolódó korlátozásokat! Pillanatok alatt orkán erejű szél, jégeső, és heves villámlás söpörhet végig a Balatonon, porzik a víz, fejünk felett rémisztően kergetőznek az alacsony viharfelhők. Recsegnek, nyikorognak a fák, a partról minden mozdíthatót felkap a szél, és haragosan csapkodja a menekülő fürdőzők után.

Forrás: Bíró Zsófia

Július 12-én Siófokon egy hasonló viharban volt részünk. A viharra számítottunk, de az ereje felülmúlta a várakozásokat. Északnyugat felől közelített a front, 70-80 km/h-ás sebességgel, majd fél órán keresztül 110 km/h feletti széllökések csaptak le a Balatonra! A kikötőben mentettük a hajókat, sokan jöttek be szétszakadt vitorlákkal, volt, akit a vízirendőrök vontattak ki. A bent tárolt hajókat vitorlák nélkül is félelmetesen döntötte a szél, és egyre nagyobb erővel ostromolták a mólót a hullámok. Kis idő múlva arra lettünk figyelmesek, hogy a vízszint kb. 40 cm-t emelkedett, az északi szélnyomás hatására. (Hasonló szelek okozzák télen azt a jelenséget, amikor a déli partra kicsapó víz a tereptárgyakra fagyva látványos jégborítást képez.) Amikor a legerősebb lökés elért minket, egy fa kidőlt a móló elején, 15 vitorla szabadult el a bent álló hajókról, és a csattogó vásznak őrült lármájában rohangáltunk menteni, ami menthető.

Forrás: Bíró Zsófia

A vihar akkor vált igazán látványossá, mikor a lemenő nap fényében elkezdett felszakadozni a felhőzet és látványos fénysugarak tűntek fel a felhőrésekben, illetve a megnyúlt, hömpölygő hullámok tetején! A fénysugarak egy pontból, a Napból érkeznek a felszínre, megjelenésük nagyban függ a légkörben található portól, homoktól, párától. A viharfelhők alatt a pára játszotta a fő szerepet. A sugarak perspektivikusan, a Nap irányában látszanak összefutni, ahogyan a távolba vesző vasúti sínek példájából jól ismerjük."

Forrás: Bíró Zsófia

Ajánlat: Kivételes képeket készített egy magyar asztrofotós (Landy-Gyebnár Mónika fotói a Spaceweather.com portálon)