Ilyen az éjjeli lepkék tombolása

Vágólapra másolva!
A nap földtudományi képeit bemutató külföldi honlap Kovács Attila felvételét találta a legszebbnek szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!

A legtöbb rovart vonzza a fény (pozitív fototaxis). Ezt használta ki Kovács Attila Tihanyban, amikor elkészítette az alábbi képet.

Forrás: Kovács Attila
Több tucat éjjeli lepke repülésének nyomai egy 10 másodperces expozíciós idejű felvételen. A kép nagyobb méretű változata (Kovács Attila felvétele)

Levélben megkerestük a szerzőt, aki elküldte nekünk a képet (és egy kivágatot is az eredeti méretű képből), az alábbi szöveggel.

"A kép a Tihanyi Bencés Apátság melletti, Balatonra néző kilátóponton készült, a templomot megvilágító egyik lámpánál. Az éjjeli rovarok számára vonzó bármilyen fényforrás, ezért folyamatosan a lámpák körül köröztek, mintha esélytelen lenne onnan kiszabadulniuk. Ennek a táncnak egy 10 másodperces részletét fotóztam le, rajta az összes rovar adott idő alatti táncával. A kis kivágat bizonyos pontjain lehet látni a rovarok szárnymozgásainak nyomát is."

Forrás: Kovács Attila

A kép 2012. augusztus 4-én készült, és szeptember 10-én választották a nap képének az Earth Science Picture of the Day című honlap (EPOD) szerkesztői. A fotó technikai leírása is itt látható.

Néhány napja ugyancsak az EPOD-on lett a nap képe Bíró Zsófia felvétele a gyönyörű, viharos Balatonról.