Vágólapra másolva!
A világ leglassabb állata és az ázsiai egyszarvú is szerepel azon a százas listán, amelyet a Föld legnagyobb veszélyben lévő élőlényeiről készítettek.
Vágólapra másolva!

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) több mint 8000 szakembert hívott össze, hogy állítsák össze a Föld 100 legfenyegetettebb állat-, növény- és gombafajának jegyzékét. A cél, hogy megpróbálják megóvni ezeket az élőlényeket, de a természetvédők attól tartanak, hogy erőfeszítéseiket nem koronázza siker, mert egyik faj sem jelent nyilvánvaló hasznot az emberek számára.

A Felbecsülhetetlen vagy értéktelen? (Priceless or Worthless?) címmel megjelent tanulmányt az IUCN Dél-Koreában tartott világkongresszusán mutatták be. Ellen Butcher, a londoni Zoológiai Társaság (ZSL) munkatársa, a tanulmány társszerzője a következőket nyilatkozta: "A felsorolt összes faj egyedi és pótolhatatlan. Ha eltűnnek, nincs az a pénz, amely visszahozná őket. Ha azonban rögtön akcióba lépünk, esélyt adhatunk nekik, hogy harcoljanak a túlélésért."

Lizzie Noble
Egy ritka tüskéspatkány, a Santamartamys rufodorsalis. Kattintson a képre a galériáért!

A listán lévő fajok zömmel az emberi tevékenység miatt kerültek végveszélybe, de a szakemberek úgy vélik, hogy kihalásuk koncentrált erőfeszítéssel még elkerülhető. A jó példák között olyan állatok szerepelnek, mint a Przewalski-ló (Equus ferus) és a hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae), amelyeket sikerült megmenteni a kipusztulástól.

Forrás: ZSL/Craig Turner
Háromujjú törpelajhár. Kattintson a képre a galériáért!

A 48 országból felsorolt 100 veszélyeztetett faj között található például a háromujjú törpelajhár (Bradypus pygmaeus), amely kizárólag egy kis szigeten él Panama partjai mentén. A törpelajhár a világ leglassúbb és legkisebb lajhára, tömege egy újszülött csecsemőével egyezik meg. A szaola (Pseudoryx nghetinhensis) Délkelet-Ázsia legveszélyeztetettebb emlőse. A ritkasága miatt ázsiai unikornisnak is nevezett antilopból alig néhány tíz egyed maradt fenn. Szintén ritkaság egy élénk színű gombafaj, a Cryptomyces maximus, amely csak Wales egy kis területén fordul elő a világon.

Forrás: [origo]
Cryptomyces maximus gombafaj. Kattintson a képre a galériáért!