300 ezer éves fegyvert találtak

Vágólapra másolva!
A Tübingeni Egyetem régészei Németország északi részén, Schöningen közelében olyan hajítódárdák kőhegyeit fedezték fel, amelyek háromszázezer évesek lehetnek. Ezek az ismert legrégebbi fegyverek a világon.
Vágólapra másolva!

A Tübingeni Egyetem archeológusai egy valamikori külszíni barnaszénbányában végeznek ásatásokat, ahol számos pattintott kőeszközt és állati csontmaradványt találtak. A leletek arról tanúskodnak, hogy az eszközök, fegyverek egykori készítői, használói ügyes mesteremberek és vadászok voltak, akik rendelkeztek az absztrakt gondolkodás képességével is.

A tudósok feltételezése szerint a környéken a heidelbergi ember (Homo heidelbergensis) élhetett, noha emberi maradványok eddig nem kerültek elő - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Nagytestű állatok - elefántok, orrszarvúak, lovak és oroszlánok - csontjait is megtalálták, ahogy kétéltűek, hüllők fosszíliáit, kagylókat és rovarokat is megőrzött a barnaszén. A leletekből, valamint a növényi maradványokból következtetni lehet arra, hogy milyen környezetben élt 300 ezer évvel ezelőtt a heidelbergi ember.