Elhunyt a CEU korábbi rektora

Vágólapra másolva!
Hosszú rákbetegség következtében, szeptember 21-én elhunyt Yehuda Elkana, a Közép-európai Egyetem (CEU) harmadik elnök-rektora (1999-2009). Jeruzsálemben érte a halál a nemzetközileg elismert tudóst.
Vágólapra másolva!

"Óriási hálával tartozunk Yehudának azért, amiért ezen az évtizednyi szellemi átalakuláson átvezette az egyetemet. Ez tette lehetővé, hogy a CEU azzá az egyedülálló és dinamikus intézménnyé váljon, amelyet ma ismerünk" - közölte John Shattuck, a CEU jelenlegi elnök-rektora.

Az elhunyt elnök-rektor érdemeit kiemelve Soros György, a CEU alapítója és kuratóriumának tiszteletbeli elnöke így nyilatkozott: "Yehuda Elkana a CEU elnök-rektoraként rendkívül fontos eredményeket ért el. A 21. század követelményeinek megfelelően formálta át az egyetemet és annak küldetését".

A CEU különleges amerikai, magyar és európai egyetemi jogállása is annak köszönhető, hogy Elkana az amerikai Middle States Commission for Higher Education-nél és a Magyar Akkreditációs Bizottságnál (MAB) egyaránt sikeresen kezdeményezte az egyetem akkreditálását.

Yehuda Elkana történész és tudományfilozófus volt, aki pályafutása során tanított a Harvard Egyetemen, majd a Stanford Egyetemen működő Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences-en; valamint az oxfordi All Souls College vendégkutatója volt. 1981-től 1991-ig a Tel Aviv-i Egyetem tudomány-, eszmetörténeti és -filozófiai intézetének igazgatója, 1968 és 1993 között pedig a jeruzsálemi Van Leer Intézet igazgatója volt. 1995 és 1999 között a Eidgenössische Technische Hochschule (ETH, Zürich) tudományfilozófia-professzora volt.

A Közép-európai Egyetem 2012 elején tiszteletbeli doktorává fogadta Yehuda Elkanát.