Vágólapra másolva!
Sötét vízben megvilágított tengeri tehenek, tükröződő gaviál és fényképező gorilla is látható a Londoni Zoológiai Társaság fotóversenyének díjazottjai között.
Vágólapra másolva!

Először hirdették meg, és máris pályázók tömkelegét vonzotta a Londoni Zoológiai Társaság Animal Photography Prize versenye. Az egyik leglátványosabb díjnyertes képen egy vízben tükrözőző gangeszi gaviál látható. Az Indiában honos, veszélyeztetettnek minősített gaviál különleges keskeny fejével egyedi a krokodilok között. Szájában körülbelül 100 fog található, és főleg halakra vadászik. A szárazföldön nagyon lassú, mert testét nem tudja elemelni a talajtól, de a vízben az egyik leggyorsabb krokodilnak számít.

Forrás: Robert Heischman/ZSL
Robert Heischmann: Tükröződő gaviál (Furcsa és csodálatos - felnőtt győztes)
Kattintson a képre a további díjnyertes fotók megtekintéséhez!

"Imádom a gaviálokat, amiért olyan hegyesek és szögletesek, ezért amikor megláttam, hogy ez a példány milyen meredek szögben tartja a fejét, tudtam, hogy egy különleges lehetőség áll előttem" - mondta Robert Heischman, a fotó szerzője. Heischman a pillanat elkapásával végül a Furcsa és csodálatos kategória felnőtt győztese lett.

"A tükröződések fotózásához számos tényező együttállása szükséges. Erős fény kell, mozdulatlan víz, megfelelő kameraállás és egy érdekes alany" - tette hozzá Heischman.

A díjnyertes képeken látható még emberrel úszó kék bálna, vicsorgó amúri leopárd, strucc, valamint kamerába kukucskáló fiatal gorilla is.

Forrás: zslondon.sharefile.com
Lucy Ray: Majomfotós (A tökéletes pillanat - felnőtt díjazott)
Kattintson a képre a további díjnyertes fotók megtekintéséhez!

A versenyen hét kategóriában hirdettek győzteseket: A tökéletes pillanat, Utoljára látható, A méret számít, Furcsa és csodálatos, Madarak és bogarak, Az emberi állat és Mobil varázslat. A kategóriákban felnőtt és fiatal győzteseket is hirdettek. A legjobb képeket a londoni állatkertben is kiállították.