Pazar űrfelvételen a világ egyik csodája

Vágólapra másolva!
Látványos űrfelvételt készítettek a Nemzetközi Űrállomás asztronautái a legnagyobb egyiptomi piramisokról.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi piramisokat fotózták le a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 32. expedíciójának tagjai (Hoside Akihiko, Jurij Malencsenko, Sunita Williams, Joe Acaba, Gennagyij Padalka parancsnok és Szergej Revin) idén júliusban. A NASA most tette közzé a digitális kamerával készült képet.

A fotón Kheopsz (Hufu), Kephrén (Hafré) és Menkauré (Mükerinosz) fáraók gízai építményei tűnnek fel, amelyeket még ősibb masztabák (szintén síremlékekről van szó) és kisebb, befejezetlen piramisok vesznek körül. Kheopsz piramisától délre látható a szfinx is a képen (de nem túl tisztán).

Forrás: NASA
Egyiptomi piramisok a világűrből. A nagyobb piramisok balról jobbra: Menkauré, Kephrén, Kheopsz. A kép nagyobb méretben itt. Feliratozva a NASA oldalán

A három közül a legnagyobb, az úgynevezett gízai nagy piramis, azaz Kheopsz piramisa az ókorban a világ hét csodájának egyike volt. A világ legmagasabb építménye is volt évezredekig. Alighanem Kr. e. 2500 előtt készült, tehát több mint 4500 éves.

Az ISS-ről készített fotón a nap délkeletről világítja meg a piramisokat, így fantasztikusan éles kontrasztok érvényesülnek. Túloldaluk, a piramisok északnyugati "lapja" a délkeletről sütő nap miatt sötéten tűnik fel a képen. Az árnyékból lehet következtetni a kisebb piramisokra Menkauré építményétől (a három monumentális építmény közül a legkisebb) délre.

A képen látható még a modern Kairó és elővárosainak, így El-Gízának a terjeszkedése is. Egy golfpálya zöldellő területe szintén kiugrik a sivatagos részek kontrasztjából.

Az első egyiptomi piramist a hagyomány és egyes források szerint is Imhotep építette Dzsószer fáraónak a Kr. e. 27. évszázad tájékán. Ez még lépcsős piramis volt, később jelentek meg a gúla alakú sírépítmények, amelyek a NASA mostani felvételén is láthatók.

Piramisok számos más helyen is találhatók a Földön, így például Közép-Amerikában is. A leghíresebbek és legismertebbek azonban az egyiptomi építmények.