Beszélő elefánt a koreai állatkertben

Vágólapra másolva!
Több koreai szót is megtanult egy dél-koreai állatkertben élő elefánt. Kutatók szerint az állat fiatal korában kizárólag emberek között volt, ezért tanulhatott meg szavakat.
Vágólapra másolva!

Egy emberi beszéd utánzására képes ázsiai elefánt (Elephas maximus) él egy dél-koreai állatkertben - közölték a Bécsi Egyetem kutatói, akik szerint az állat által használt "szavak" teljesen érthetőek a koreai fül számára.

Angela Stöger és Tecumseh Fitch kognitív pszichológusok a Current Biology című folyóiratban számoltak be a Koshik névre hallgató elefántról. A szakemberek egyelőre nem tudják pontosan, hogy az állat miért kezdte utánozni az emberi beszédet, de úgy vélik, hogy a képesség talán a fiatalkori élményeihez köthető. Koshik volt a dél-koreai Everland Állatkert egyetlen elefántja, amely fiatalkorának egyik fontos szakaszát - az érzelmi kötődés és fejlődés szempontjából meghatározó nagyjából öt évet - kizárólag emberek társaságában töltötte.

Eddig is rengeteg beszámoló született olyan elefántokról, amelyek teherautók motorjának zúgását utánozták. Egy kazahsztáni állatkertben élő hím példány állítólag orosz és kazah szavakat is képes volt utánozni, bár képességét sohasem vetették tudományos vizsgálat alá.

Az eredmények szerint az állat az ormányát a szájába dugva képezi a hangokat, és ötszavas koreai szókincsét a "hello", az "ülj le", a "nem", a "feküdj le" és a "jó" kifejezések alkotják. Sajnálatos módon azonban azt semmi nem támasztja alá, hogy Koshik érti is az általa használt szavak jelentését.