Elmenekítik az erszényes ördögöket

Vágólapra másolva!
A járványszerűen terjedő rákos megbetegedések miatt végveszélybe került tasman ördögök egy csoportját egy apró ausztrál szigetre költöztetik, hogy ott önfenntartó populációvá válva javítsák a faj túlélési esélyeit.
Vágólapra másolva!

Brian Wightman, Tasmania környezetvédelmi minisztere szerdán elmondta, hogy 14, bizonyítottan egészséges, fogságban született erszényest küldenek csütörtökön a Maria-szigeti természetvédelmi területre. Hozzátette: ez az eddigi legnagyobb lépés a faj fennmaradásáért folytatott versenyfutásban azóta, hogy az egykor rendkívül elterjedt patkányszerű fekete állat populációját megritkította a súlyosan fertőző, rosszindulatú pofatumor.

A faj jelenleg szörnyű állapotba került, a szakemberek ezért kezdték fogságban szaporítani a nem fertőzött egyedeket a megmentésük érdekében.

"A Maria-szigeti betelepítés egészséges vadon élő ördögök önfenntartó populációjának létrehozását célozza, ami a fertőzés elől biztonságosan elzárt helyen él. Ez megerősíti a tasman ördögök betegségmentes populációját, és segít megőrizni a vad vérvonalat egy későbbi újratelepítéshez" - mondta a miniszter.

Tasmania az egyetlen szigete a világnak, ahol erszényes ördögök élnek. Az állatok pofáját megtámadó agresszív rákot 1996-ban fedezték fel. Az elmúlt 16 év alatt a betegség már a vadon élő populációk 91 százalékát elpusztította, mindössze néhány elzárt helyen maradtak egészséges állatok. A 3-6 hónap alatt halált okozó kórt az állatok az élelemért folytatott harc során elszenvedett harapással kapják el egymástól.

Forrás: Wikimedia Commons
A fertőzött állatok rövid időn belül elpusztulnak

A Maria-sziget csak hajóval megközelíthető természetvédelmi terület, amelyen semmilyen jármű nem közlekedhet, kereskedelem egyáltalán nem folyhat rajta, így valószínűleg nincs esélye a pofarákkal való kontaktusnak.

A szakértők által gondosan feltérképezett költöztetés nem jelent veszélyt a helyi ökoszisztémára, az állatokat folyamatosan ellenőrzik. Ha a terv sikerrel jár, akkor két év múlva már 50 tagúvá válhat a sziget ördögpopulációja.