A viszketés is ragadós, nemcsak az ásítás

Vágólapra másolva!
Vakarózó ember látványára a nézők is úgy érzik, hogy viszket bőrük és vakarózni kezdenek, írják brit kutatók egy új tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Közismert, hogy nevetés vagy az ásítás ragadós. Nevető emberek között mi is hajlamosak vagyunk kacagni, ásító emberek látványára pedig ásítozni kezdünk. Kiderült, hogy ugyanez igaz a viszketésre is.

Brit kutatók most először vizsgálták ennek a jelenségnek az idegi hátterét. Számos agyterületet határoztak meg, amelyek aktivitása alapján előrejelezhető, mennyire hajlamosak az emberek viszketést érezni, ha vakarózó embereket látnak. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé.

A kutatók karjukat vagy a mellkasuk egy pontját vakaró emberekről készült videókat mutattak a kutatásban részt vevő önkénteseknek. Az alanyok a kísérlet folyamán legalább egyszer érezték, hogy nekik is viszket az adott testrészük és megvakarták azt.

Ezután az önkéntesek egy részével fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotó) készülékben fekve nézették meg a videókat. A képek több olyan agyi területen ábrázoltak aktivitást, amelyről korábbról tudták, hogy kisülést mutatnak hisztamininjekcióval kiváltott viszketés hatására. Három ilyen terület volt akkor is aktív, amikor a vizsgálati alanyok videók hatására érzett viszketésről számoltak be.