Vágólapra másolva!
A világvége miatt öngyilkosságra készülő kamaszok és álmatlanságban szenvedő gyerekek miatt aggódik a NASA.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban több régészeti felfedezés is megerősítette, hogy a 2012. december 21-ei dátum a majáknál nem a világvégét jelentette. A tévhiteken alapuló jóslatnak ugyanakkor komoly valós következményei is vannak, hangzott el szerdán a NASA világvégét cáfoló online kerekasztal beszélgetésén. David Morrison, az Ames Kutatóközpont asztrobiológusa elmondta, hogy számos e-mailt és levelet kap fiataloktól, akik nem tudnak enni vagy aludni az aggódástól. Sőt olyanok is akadnak, akik az öngyilkosságot fontolgatják.

"Vannak, akiknek ez vicc, másoknak egy rejtély, és vannak olyanok is, akik komolyan aggódnak" - mondta Morrison. "Aljas dolog pletykákat terjeszteni az interneten, hogy aztán ráijesszenek a gyerekekre" - tette hozzá a kutató.

Az egyik népszerű tévhit szerint a Nibiru kisbolygó okozhatja az emberiség vesztét, de a NASA ezt egyértelműen cáfolja. Ha három héten belül kisbolygó csapódna a Földbe, akkor már ott fénylene az égbolton a Nap és a Hold mellett. Don Yeomans bolygókutató, a Sugárhajtás Laboratórium munkatársa elmondta, hogy a következő földsúroló kisbolygó 2013. február 13-án érkezik, de ez is 4,5 földsugár (a Föld sugara 6378 kilométer) távolságra halad el, és nem ütközik a Földdel.

Noha a kutatók folyamatosan cáfolják, hogy december 21-én elérkezne a világvége, az internet tele van erről szóló pletykákkal. Korábban mi is többször írtunk már arról, hogy a 2012. december 21-ei dátum mindössze a maja kalendárium egyik fontos napja, amikor egy 144 ezer napos naptári ciklus fordul át egy új szakaszba (ahhoz hasonlóan, ahogyan a mi naptárunkban az ezredforduló).