Kínai nőket csuktak le világvége híresztelés miatt

Vágólapra másolva!
Már több tucat embert vettek őrizetbe a hatóságok Kínában, amiért azt terjesztették, hogy napokon belül eljön a világvége - adta hírül kínai nyelvű oldalán a Hszinhua hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A világvégejóslatok Kínában is hetek óta terjednek az interneten, a legnépszerűbb Sina mikroblogon például már több mint 10 millió ezzel kapcsolatos bejegyzés született.

Ezekben a maja próféciákra hivatkozva az a mendemonda köszön vissza, amely szerint december 21-én eljön a világvége. A rémhír terjedése ellen a kínai újságok és televíziók tájékoztató anyagokkal, a rendőrség pedig országos kampánnyal igyekszik védekezni.

A rendőrségi kampány keretében az ország különböző pontjain eddig már 52 főt vettek őrizetbe. Több tucatnyian közülük a Mindenható Isten nevet viselő, magát kereszténynek valló csoport tagjai, akik azt terjesztik, hogy december 21-én háromnapos sötétség borul a világra.

A csoport egyébként a Kínai Kommunista Párt, vagyis a "nagy vörös sárkány" hatalmának megtörésére is felszólít, és azt hirdeti, hogy új korszak jön el, amelyben Jézus helyett egy nő lesz a megváltó. Az őrizetbe vettek többsége középkorú nő, ők tíz nap fogdára számíthatnak.

"A világvégéről szóló híresztelések megzavarják a társadalmi rendet, és kiváló alkalmat adnak arra, hogy egyesek pénzt csaljanak ki az emberekből" - idézi a Hszinhua a csungkingi rendőrség állásfoglalását.