Vágólapra másolva!
Káprázatos színekben pompázó páfrány spóratartók, bizarr rákolló és különleges korall is szerepel az Olympus BioScapes fénymikroszkópos fotópályázat díjazott képei között.
Vágólapra másolva!

Idén kilencedik alkalommal osztották ki az amerikai Olympus BioScapes fotópályázat díjait. A 2012-ben győztes képek, illetve videók tükrözik az idegtudományban és a sejtbiológiában bekövetkezett előrehaladást - ahogy azt a kutatók megörökítették. Ezenkívül lenyűgöző bepillantást adnak a mikrovilág életébe, amelyet hobbifotósok, diákok és más fényképészek közvetítenek a nézők felé. A képek témáját az állat- és növényvilág, valamint az ember adta.

A versenyen - mint minden évben - igen erős mezőny indult. Hatvankét ország pályázói majdnem kétezer képet küldtek be. Ezek közül választotta ki a zsűri a 10 díjazott és a 62 dicséretben részesített képet Ez utóbbiak között egy magyar is található. Pintér Csaba, a keszthelyi Pannon Egyetem nyugalmazott tanára az indáspenész (Rhizopus stolonifer) spóratartóit örökítette meg.

Az első díjat - idén először - nem fénykép, hanem egy videó kapta. Ralph Grimm ausztrál tanár a kerti tavának liliomszőnyegén úszkáló édesvízi kerekesférgeket filmezte le. A további győztes képek között szerepelnek vörös algák, színpompás spóratartók, különleges rákolló, egysejtű zöldalga, gombakorall, muslicaagy, árvacsalán porzói, szarkalábmag és lepke szárnypikkelyei.

Igor Siwanowicz / Olympus BioScapes Digital Imaging Competition
Páfrány spóratartói (sporangiumai) és védőszőrei. A képre kattintva galéria nyílik!