Vágólapra másolva!
Már nemcsak mikroszkópos képeknek, hanem videóknak is hirdet évente pályázatot a Nikon. Az idei versenyen nyirokcsomóba siető immunsejtekről, vetélkedő hímivarsejtekről és fejlődő veséről készült videók lettek a nyertesek.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen beszámolunk a Nikon évente megrendezett Small World fotópályázatáról, amelytől 2011-ben elkülönítették a Small World in Motion, azaz a "mozgó mikrovilág" című versenyt. Ezen a résztvevők - jellemzően mikroszkópos állóképsorozatokból összeállított - videókkal pályázhatnak. A Nikon január 15-én jelentette be a 2012-es év győzteseit.

Az első díjat dr. Olena Kamenyeva, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) immunregulációs laboratóriumának munkatársa nyerte. A kutatónő "Veszélyt érezve" című videója az egér nyirokcsomójában lezajló immunválaszt örökítette meg. Kamenyeva elmondta, hogy a videó a veleszületett immunreakciót szemlélteti: a nyirokcsomóban lézersugár okozta sérülés hatására összegyűlő immunsejtek (neutrofilek) láthatók.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=rlOKCzN1KuH7ufSi

A második helyre a zsűri dr. Stefan Lüpold (Syracuse-i Egyetem) munkáját rangsorolta. A kutató a nőstény ecetmuslica (Drosophila melanogaster) petevezetékében úszkáló, két hímtől származó ivarsejtek vetélkedését vette filmre. Az egyik hímből származó spermiumok feje - egy genetikai módosításnak köszönhetően - zölden, a másikból származók pedig pirosan fluoreszkálnak, így jól megfigyelhető a korábban csak állóképekről ismert jelenség.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=y2JyazsOLlWJLFmZ

A harmadik helyezett dr. Nil Lindström (Edinburgh-i Egyetem) lett a vese összetettségének kialakulását bemutató videójával. Lindström a vese embrionális fejlődését kutatja. A díjnyertes videó egy négynapos folyamatot mutat be pár másodpercbe sűrítve. Jól megfigyelhető hogyan válik egyre összetettebbé a vesében lévő csatornák rendszere.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yucg9kpDW8AfTbOe

Az első három díjazotton kívül még 11 videót tartott külön említésre méltónak a zsűri. Ezek a verseny honlapján tekinthetők meg.