Majmokat küldene az űrbe Irán

Vágólapra másolva!
Azt tervezi a teheráni kormány űrhivatala, hogy a közeljövőben - az iszlám forradalom ünnepén - majmokat küld az űrbe. Az emberek néhány év múlva követhetik őket.
Vágólapra másolva!

Irán majmokat tervez felküldeni a világűrbe Pishgam (Úttörő) nevű űrkabinjában a közeljövőben. A teheráni kormány irányítása alatt álló, 2004-ben alapított Iráni Űrhivatal (ISA) igazgatója - akit a Tehran Times lap idézett - azt mondta, hogy az iráni űrkapszula már átesett az utolsó teszteken is, és készen áll a felbocsátásra. Az indításra valószínűleg a január 31-étől február 10-éig tartó hajnalünnep (fadzs) ideje alatt kerül sor. Az ünneppel az iszlám forradalom győzelmére emlékeznek.

Az igazgató szerint az állatok feljuttatása része a programnak, amelynek végső eredményeként a közép-ázsiai ország embert akar küldeni az űrbe. Irán ezt a célt öt-nyolc éven belül akarja elérni.

Irán az utóbbi években aktívan bekapcsolódott az ázsiai űrversenybe. Műholdak önálló felbocsátására 2009-től képes. Tavaly februárban már a harmadik kísérleti megfigyelő műholdat állította Föld körüli pályára 260-370 kilométeres magasságban. Az ötven kilogrammos, Navid nevű űreszközt Szafir típusú hordozórakétával indították útnak.

A fejlesztési tervek részeként új űrközpont is épül, amelyet Ruhollah Khomeini ajatollahról, az iszlám forradalom vezetőjéről neveznének el.