Így látszott a keddi villanás a Dunától

Vágólapra másolva!
A Margit híd és a Lánchíd között lévő webkamera felvétele is igazolja, hogy a kedd esti budapesti fényjelenség gyakorlatilag az egész város fölött látszódhatott.
Vágólapra másolva!

Az alábbi felvételek kedden 17.55-kor, illetve 18.40-kor készültek. Két villanás is látható:

A felvételt egy a Margit híd és a Lánchíd közé telepített webkamera készítette. Mint arról korábban beszámoltunk, kiderült, hogy a Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi telepén folytak azok a kísérletek, amelyek fényét - a felhős idő miatt felerősödve - sokan észlelték.

Mint az a korábbi cikkben egy autós felvételén látható, a pesti oldalról is jól látszott a villanás, ugyancsak több kilométerről. Varga László, a Veiki ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: kedden este "szigetelőláncok ívállósági próbáját" vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy a távvezetékeket az oszlopokhoz rögzítő szigetlőelemek megbízhatóságát tesztelték.

Ilyenkor nagy feszültséget és áramot bocsátanak a rendszerre (15-20 kV, illetve 35 kA). Az ennek következtében kialakuló elektromos ívjelenség keltette a fényjelenséget. Varga szerint ilyen vizsgálatok 1949 óta zajlanak, és "környezeti hatásuk semleges". A kevesebb mint 1 másodpercig tartó zárlatok több méteres, nagyon fényes ívet hozhatnak létre.