Aranyásó baktériumot találtak

Vágólapra másolva!
Egy molekula "kiköpésével" a Delftia acidovorans nevű baktérium szilárd aranyat képes kivonni egy oldatból.
Vágólapra másolva!

Lejárt a régi térképek és a fémdetektorok kora, az aranyásók ezentúl felvehetik eszköztárukba a baktériumokat is, ha tudni akarják, hogy érdemes-e aranyat keresniük valahol - írja a Science News tudományos hírportál.

A Delftia acidovorans baktériumok ugyanis sajátos tulajdonsággal rendelkeznek: egy olyan molekulát választanak ki, amely megköti az oldatban lévő aranyat, és így az arany fényes, szilárd fémként csapódik ki. Ezt már 2006 óta tudják a kutatók, de most az is kiderült, hogy a D. acidovorans egy fehérjét választ ki, amely hozzákötődik az oldott aranyhoz, és ez végzi az átalakítást. A fehérje hasonló azokhoz a vegyületekhez, amelyeket más baktériumok és gombák, illetve bizonyos növények az oldott állapotban lévő vas kiválasztására használnak fel.

Az oldott arany mérgező a mikroorganizmusok számára, de a fémes alak nem. Valószínűleg ezért alakulhatott ki az evolúció folyamán, hogy képesek elektronok átadásával kiválasztani az oldatból fémes formában az aranyat, így életben maradhatnak a halálos környezetben.

A baktérium bányákban is hasznosítható lehet a kutatók szerint. Aranyat lehet velük feldolgozni, előállítani, illetve - igény szerinti - nanorészecskéket is gyárthatnak a baktériumok segítségével.