Szörnnyé vált hollywoodi sztárok

Vágólapra másolva!
Ennél az optikai csalódásnál a perifériás látásunk csapja be az agyat, groteszk figurává változtatva a híres hollywoodi sztárokat.
Vágólapra másolva!

Szemünket állandóan a kereszten tartva nézzük meg a gyorsan pergő képeket! Hirtelen kidudorodó homlokokat, hatalmas orrokat és ijesztő szemeket látunk. Nézzük meg újra, miközben az arcokra koncentrálunk! Híres hollywoodi színészek teljesen normális arcképét látjuk. Mi történik?

Matthew Thompson

Ez a képsorozat valójában Matthew B. Thompson, az ausztrál Queenslandi Egyetem kognitív tudományokkal foglalkozó kutatója kísérleti programjának a része. Thompson és munkatársai azt vizsgálják, hogyan hasonlítja össze és nagyítja fel az agy két arc különbségeit, amikor egymás mellett, rövid ideig felvillantva látjuk ezeket. Thompson így magyarázza a jelenséget a weblapján.

"Sok más érdekes tudományos felfedezéshez hasonlóan ez is véletlenül történt. Sean Murphy egyetemi hallgató egyedül dolgozott a laboratóriumban. Arcképeket rendezgetett az egyik kísérletéhez. Egymás mellé helyezte a képeket, és rájuk meredt. Pár másodperc múlva észrevette, hogy egyes portrék rendkívül torznak és groteszknek tűnnek. Külön-külön megnézte a nagyon csúnya arcokat, de így normálisnak, sőt akár vonzónak is tűnhettek. A jelenségnek a 'felvillanó arcok torzulása hatás' nevet adtuk."

"A hatás a jelek szerint az arcok egymás utáni gyors feldolgozásától függ. Az arcok közvetlenül szem elé helyezése és gyors váltakozása megkönnyíti az összehasonlításukat, így az arcok közötti eltérések sokkal hangsúlyosabbakká válnak. Ha valakinek nagy az álla, az szinte szörnyszerűvé válik. Akinek nagy a homloka, az különösen kidudorodónak kezd látszani" - írja Thompson.