Felbátorodnak a halak a szorongásoldótól

csapósügér, Perca
Vágólapra másolva!
Jelentősen megváltoztatják a halak viselkedését a folyókba jutó szorongásoldó gyógyszerek, írják svéd kutatók a Science folyóiratban. A változásoknak jelentős ökológiai következményei lehetnek, például a sügérek túl sok algát fogyasztó planktont falnak fel.
Vágólapra másolva!

Sok gyógyszer módosulás nélkül távozik az ember szervezetéből, és ezek a maradványok azután a szennyvizekkel bekerülhetnek a természetes vizekbe. A svéd Umeai Egyetem kutatói elsőként mutatták ki, hogy ezek a szerek károsan befolyásolják a halak viselkedését.

A kutatók a fejlett országokban elterjedt szorongásoldó gyógyszer, az Oxazepam csapósügérekre gyakorolt hatását tanulmányozták. A szert olyan koncentrációban adagolták a halak medencéjébe, amilyenben az megtalálható Svédország sűrűn lakott területeinek vizeiben.

"Normális esetben a csapósügér félénk állat és rajban vadászik. Ez a túlélés és a növekedés jól ismert stratégiája. Azok a halak azonban, amelyek Oxazepamot tartalmazó vízben úsznak, határozottan bátrabbakká válnak" - mondta a Science-ben megjelent cikk vezető szerzője, Tomas Brodin, ökológus.

A gyógyszer nemcsak bátrabbá teszi a halakat, de csökkenti szociális kötődésüket is. Ez abban mutatkozik meg, hogy elhagyják a rajokat, és önállóan kezdenek élelmet keresni. Ez a viselkedés azonban kockázatos, hiszen a rajképzés a ragadozók elleni védekezés kulcseleme.

A szer embernél fokozza azoknak az idegsejteknek a jeleit, amelyek elfojtják az agy aktivitását, segítve a betegeket abban, hogy ellazuljanak. "A szorongásoldó-nyugtatószerekre úgy tekintünk, mint nyugtató, lazító hatásúakra, ám a halaknál ellenkező hatást vált ki" - mondta Micael Johnson, az Umea Egyetem ökológusa. A svéd szakemberek feltételezik, hogy a hatóanyag a félelemérzetet csökkenti a halaknál.

A szennyezett vízben élő halak a szokásosnál gyorsabban is esznek. Mivel a halak jelentős feladatot töltenek be számos vízi környezetben, a táplálkozási szokások megváltozása jelentősen felboríthatja az ökológiai egyensúlyt. Azokban a vizekben, ahol a halak hatékonyabban kezdenek táplálkozni, ez befolyásolhatja például a fajösszetételt, és végül nem várt hatásokhoz, így az algák elszaporodásához vezethet.

"A probléma megoldása nem az, hogy leállítják a beteg emberek gyógyszerelését, hanem az, hogy olyan szennyvíztisztítókat fejlesztenek ki, amely képes eltávolítani a környezetre veszélyes szermaradványokat" - mondta Jerker Fick környezetkémikus. Már több gyógyszerről bizonyosodott be, hogy az élővizekbe kerülve befolyásolja a halak viselkedését. A fogamzásgátlókban lévő 17-béta ösztradiol és a fluvetin antidepresszáns egy díszhalfaj, a tűzcselle (Pimephales promelas) magatartására hat ki, a gyulladáscsökkentő ibuprofen pedig a zebrahalét (Danio rerio) módosítja.