Traktorgyárra is hullottak az orosz meteor darabjai

elhaladt a Föld mellett a 2012 DA14 aszteroida, Cseljabinszk város, Füstcsík, Oroszország
Vágólapra másolva!
Több száz ember megsérült, akadozik a mobilszolgáltatás, kiürítették az iskolákat az oroszországi Cseljabinszkban, amelynek térségben egy meteor darabjai csapódtak a földbe. A becsapódásokat az Urál-hegység távolabbi részeiben is észlelték, volt, aki azt hitte, háború tört ki.
Vágólapra másolva!

Robbanások kíséretében izzó törmelék hullott a földre szemtanúk szerint Oroszország középső részén és az Urál-hegységben, Cseljabinszk régióban pénteken. A jelenséget a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegein átvonuló meteor okozta, a becsapódás miatt kisebb károk keletkeztek, és sokan megsérültek. Korábbi, szemtanúkra hivatkozó hírügynökségi jelentések meteoritfelhőről adtak hírt, de az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint egy meteorról volt szó. "Nem volt meteoreső az Urál fölött, mint korábban jelentették, hanem csak egy meteorról van szó. Felizzott, ahogy átrepült a légkör alsóbb részén, és darabokra hullott" - idézte az Interfax orosz hírügynökség.

Forrás: AFP/Yuri Kadobnov
A képre kattintva galéria nyílik!

"Elszállt a cseljabinszki régió felett, és egy tó vízébe esett körülbelül 1 kilométerre Csebarkul várostól" - közölte a régió kormányzója. A térségben számos épület ablaka betört, részben a meteoritokat kísérő hangrobbanás, részben a becsapódások következtében. A Ria Novoszty orosz hírügynökség szerint legalább 700 sérültje van a becsapódásnak, köztük 159 gyerek. A sérülések többségét betört ablakok okozták. 112 ember került kórházba, ketten súlyos állapotban - közölte az orosz belügyminisztérium.

A Pravda.ru orosz hírportál angol nyelvű kiadásában azt írta, hogy a becsapódás után zavarok léptek fel a Cseljabinszk körüli mobiltelefon-szolgáltatásban, és részben kiürítették a várost is. Több rendőrt küldtek az utcára, és a fontos közműveket is rendkívüli védelem alá vonták. A városban bezárták az összes iskolát és óvodát, a helyi katasztrófavédelem 20 ezer embert helyezett készültségbe. Több száz lakásban lezárták a gázszolgáltatást biztonsági okokból.


Szólj hozzá: A meteor árnyéka az utcán (0.45-től látható)

"A levegőben kezdett felrobbanni, aztán lezuhant a földre. Fekete felhő látszik mindenütt a város fölött. Mindenki azt hitte, háború tört ki" - idézett a Moscow Times orosz hírportál egy, a térségbeli Jemanzselinszkben élő szemtanút.

"Nagy felvillanást láttunk, mire kimentünk megnézni mi volt az, ekkor hallottuk egy hangos dörrenést. Pánik tört ki. Az emberek nem tudták, mi történik. Minden szomszéd ment át egymáshoz, hogy megnézze jól vannak-e" - mondta a cseljabinszki Szergej Hametov az AP hírügynökségnek. A Reutersnek hírügynökségnek egy Andrej nevű helyi arról beszélt, hogy épp egy buszmegállóban állt, amikor "nagy villanást láttam és füstnyomot az égen, és egy lökéshullámot éreztem, amitől betörtek az ablakok.

Egy másik szemtanú szerint a lökéshullámot a város központjában álló 19 emeletes épületben is lehetett érezni. A lökéshullám a BBC brit közszolgálati adó beszámolója szerint a robbanás - a meteor légkörbe lépésének - helyétől 200 kilométerrel távolabbi épületekben is betörte az ablakokat.

Több tárgy is becsapódott

Cseljabinszkban több üzemben is robbanásokat hallottak, így a traktorgyárban, ahol sok ablak betört, és több autó megrongálódott. A cseljabinszki cinkgyár épületének a falába is becsapódott a meteorit egyik darabja. A fal egy része a közeli útra omlott, ahol a forgalmat akadályozza. Az orosz lap szerint nem történt komolyabb kár.

Így lépett a légkörbe a meteor

Kusztanáj település lakosai azt állították, hogy tűz- és füstcsóvát láttak az égen, amely valahol becsapódhatott. A hatóságok adatai szerint a meteorit egy darabja Szatkinszk körzet nehezen megközelíthető részében hullott le, mintegy 80 kilométerre a megye központjától, Cseljabinszktól. A meteorithullás kisebb riadalmat okozott. A környező településeken megnövelték a rendőrjárőrök számát. Szemtanúk szerint a meteoritok füstcsóváját még 200 kilométerrel arrébb, Jekatyerinburgban is látni lehetett.

A meteor a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal szerint 30 kilométer per másodperces sebességgel lépett a légkörbe. Az illetékesek most azt próbálják megállapítani, hogy értek földet a meteor darabjai.

A meteorit darabjait Cseljabinszkon kívül észlelték Tyumen, Kurgán, Szverdlovszk régiókban, és Kazahsztánban is. Kazahsztán nyugati részében több nem azonosított tárgy csapódott be. A helyi katasztrófavédelem két, Aktobe tartományban lehullott dolgot keres. Az orosz védelmi minisztérium szerint a Cseljabinszk melletti tó partján hat méter átmérőjű krátert találtak - jelentette a Ria Novoszty.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök éppen egy gazdasági fórumon vett részt a szibériai Krasznojarszkban, és a meteor hírére reagálva közölte, "Ezt a fórumot szimbolizálja. Remélem nem történtek súlyos károk, de az esemény az jelzi, nem csak a gazdaságunk sérülékeny, hanem a bolygónk is" - idézte a Ria Novoszty.

A felvételen egy hatalmas robbanás, majd a betört ablakok hangja hallható

Többen úgy vélték, hogy esetleg egy repülőgépet érhetett baleset, de a hatóságok ezt cáfolták. A helyi katasztrófavédelem bejelentette, hogy valóban meteor vonult át a térség felett, de légi járműben nem tett kárt.

"A beszámolókban olvasható robbanásokról még nem lehet tudni, hogy az eredeti test szétrobbanásának zaja hallható-e, vagy a becsapódás, becsapódások puffanása" - mondta az [origo]-nak Kereszturi Ákos, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa. "Az ilyen események során, ha a test el is éri a felszínt, a becsapódás pillanatában már nem történik akkora robbanás, ami nagy krátert vájna. Ekkor az objektum már csak szabadeséssel zuhan, és az ütközéskor nem válik forró gázzá, mint a klasszikus kráterek esetében" - tette hozzá. "Ugyanakkor esély van utólag meteoritok megtalálására, ami alapján pontosan megállapítható, miből is állt a légkörbe belépett test" - mondta a kutató.

Forrás: AFP/Oleg Kargopolov
A képre kattintva galéria nyílik!

Hetente, kéthetente van ilyen

A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal közleménye szerint nem mesterséges test (tehát műhold vagy űrszemét) csapódott be, hanem egy alacsony pályán, 30 kilométer/másodperc sebességgel haladó meteorit.

"Nagy meteorit volt, és vélhetően valahol földet ért" - mondta az [origo]-nak Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa. "Ha vasmeteorit volt, akkor 1-2 méteres lehetett, de ha kőmeteorit, akkor akár a 10 métert is elérhette" - mondta a kutató.

A csillagász elmondta, hogy a videók alapján a meteor a légkört elérve körülbelül 100 kilométer magasan kezdett el izzani, és 10-20 kilométer magasan robbanhatott szét. (Ez a robbanás hallható sok videofelvételen is.) A robbanás azt sejteti, hogy a meteorit több darabban hullott le, de a kutató elmondta, hogy ismernek olyan esetet is, amikor egyben ért földet. A szakember hozzátette, hogy ritkán készül ennyi felvétel egy meteoritról. "Ez egy bonyolult, sok ismeretlenes, kevéssé ismert területe a csillagászatnak" - mondta Sárneczky.


szólj hozzá: Meteoritfelhő húzott el Oroszország felett

"Statisztikailag hetente, kéthetente fordulhat elő hasonló esemény, csak nem veszik észre, mert lakatlan területek felett történik. Körülbelül ekkora méretű meteorit robbant fel néhány évvel ezelőtt Szudán felett is" - mondta a csillagász.

A szakember elmondta, hogy a meteoritnak semmi köze nincsen a pénteken este Földet megközelítő 2012 DA14 kisbolygóhoz, annál lényegesen kisebb volt.