Hordozható műszívet kapott egy 16 éves fiú

Vágólapra másolva!
Először ültettek be Magyarországon hordozható műszívet egy gyerekbe. A 16 éves fiú szívburokba ültethető keringéstámogatót kapott, csak egy vékony kábel hagyja el a testét.
Vágólapra másolva!

Újabb három sikeres szívműtétet hajtottak végre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - jelentette be Ofner Péter főigazgató főorvos a budapesti intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón. Az egyik műtét jelentősége az volt, hogy Magyarországon először ültettek be hordozható műszívet gyerekbe - ismertette Ofner Péter főigazgató. A másik két beavatkozást egy hét hónapos csecsemőn, illetve egy 23 éves fiatalemberen végezték el, mind a ketten szívtranszplantáción estek át.

A műszíves beavatkozásról elhangzott, hogy a 16 éves Róbert évek óta súlyos szívizombetegségben szenvedett, szívizom-elernyedő képessége károsodott. A betegségéből fakadóan károsodott a tüdeje is, az állapota folyamatosan romlott. Ebben az állapotban a mind a szív-, mind a szív-tüdő-transzplantáció ellenjavallott volt. A fiú végül a legkorszerűbb, kisméretű, szívburokba ültethető keringéstámogató eszközt kapott. A beavatkozást február 8-án végezték el, azóta állapota stabilizálódott.

Prodán Zsolt főorvos elmondta, az eszközt teljesen beültették a szervezetbe, mindössze egy vékony kábel hagyja csak el a testet, és a műtéttel a korábbi rossz tüdőműködés is helyre fog állni. Róbert valószínűleg egy-két héten belül elhagyhatja a kórházat, és miután - az eszköznek köszönhetően - normalizálódott a tüdőverőér-nyomás a szervezetében, alkalmas lesz a transzplantációra.

A budapesti intézet 2007 óta végez gyermekszív-transzplantációt. Azóta tizenkilenc gyermek és egy felnőtt betegen végeztek el szívátültetést. A műszív-beavatkozások száma tíz volt, az érintettek közül nyolcan gyermekek.