Gigantikus aranyhalat fogtak

óriás aranyhal, Lake Tahoe, Reno, nevadai egyetem, Christine Ngai kutató
Vágólapra másolva!
Közel félméteres az az aranyhal, amelyet amerikai kutatók fogtak ki a Tahoe-tóból. A nagyra nőtt díszhalat valószínűleg egy hobbiállattartó engedte a tóba.
Vágólapra másolva!

Idegen fajok után kutattak a Tahoe-tóban, és egy hatalmas aranyhalat (Carassius auratus) fogtak ki a renói Nevada Egyetem kutatói. Az óriásira nőtt aranyhal 45 centiméter hosszú, és közel két kilót nyom. A Guinness World Records oldala szerint a világ leghosszabb aranyhala 47,4 centiméter hosszú.

Forrás: Heather Segale
A hatalmas aranyhal az egyetem kutatója, Christine Ngai kezében

Egy átlagos akváriumi aranyhal ideális körülmények között akár 20 centiméteresre is megnőhet, de a nemesített fajták (például teleszkópszemű, fátyolfarkú) jellemzően ennél kisebbek. Nem tudni, hogy a nagyra nőtt példány még fiatalon vagy már túlméretes állapotában került a tóba. A kutatók valószínűnek tartják, hogy az aranyhalak szaporodnak is a tóban, ugyanis az egyik sarkában 15 másik példányt is találtak.

A természetes vizekbe eresztett, megunt akváriumi halak nagy ökológiai veszélyt jelentenek az élővilágra. Ha alkalmazkodóképesek (esetleg a tó körülményei sokban hasonlítanak az eredeti élőhelyükhöz), akkor elehetik a táplálékot a helyi halfajok elől, vagy éppen el is fogyaszthatják a halakat. Az aranyhalak mindenevők, vízinövényeket és rovarlárvákat egyaránt fogyasztanak, és komoly konkurenciát jelenthetnek az őshonos fajoknak.

Ránézésre sokban hasonlíthat az aranyhalhoz, de annak csak távoli rokona a kerti tavakban gyakran tartott japán díszponty, a koi (Cyprinus carpio). Ezek a halak kifejletten akár a 90 centimétert is elérhetik.