Az oroszlánok felét kipusztulás fenyegeti

Vágólapra másolva!
Sürgős és hathatós állatvédelmi intézkedések nélkül az afrikai oroszlánállomány fele 20-40 éven belül a kipusztulás szélére sodródhat.
Vágólapra másolva!

Egyes afrikai oroszlánközösségek helyzete annyira siralmas, hogy csak akkor lehetne segíteni rajtuk, ha a ki- és bejutást egyaránt megakadályozó kerítéssel körbezárt területen élhetnének, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A szakemberek összehasonlították a bekerített és a lezáratlan állatvédelmi parkok, illetve élőhelyek fenntartási költségeit. Számításaik szerint az előbbiek nemcsak olcsóbbak, hanem a területükön élő oroszlánállomány egyedszáma és sűrűsége is nagyobb.

"A felmérés hűen jelzi az oroszlánok helyzetének a súlyosságát, és a rendelkezésre álló eszközök szűkös voltát. Senki sem akarja, hogy újabb vadrezervátumokat kerítsünk be a fekete földrészen, de egyéb sürgős és hathatós intézkedések nélkül nemigen van más választásunk" - szögezte le a kutatók egyike, Luke Hunter.

A tudósok meggyőződése, hogy az oroszlánok és az emberek egymástól való elszigetelése alapvető feltétele a ragadózók túlélésének, hiszen az állatok közül sok esik áldozatul az emberi közösségek terjeszkedésének, illetve bosszújának. Mivel mind a népességszaporulat, mind a haszonállat-állomány bővülése magas ütemű Afrikában, az oroszlánok élőhelye egyre zsugorodik, ami számtalan összetűzésre ad okot nap mint nap.

Az Ecology Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerint ma körülbelül 30 000 oroszlán kóborolhat a fekete kontinensen, miközben a faj természetes élőhelye az eredeti negyedére csökkent. Afrikán kívül Indiában élnek még oroszlánok. Az ázsiai oroszlánt a kihalás fenyegeti, mindössze 2-300 példány él a vadonban.