Ukrán harci delfinek szöktek meg

Vágólapra másolva!
Csak kettő került elő az öt megszökött ukrán harci delfin közül. A három hiányzó állat valószínűleg elment párt keresni.
Vágólapra másolva!

Gyakorlás közben lógtak meg a trénerektől az ukrán tengerészet delfinjei március elején. Az ukrán média tudósításai szerint a speciálisan kiképzett állatok közül kettő később visszatért a szevasztopoli katonai bázisra, ám háromat továbbra is keresnek. Jurij Pliacsenko egykori szovjet tengerésztiszt szerint a delfinek valószínűleg nőstények után indultak, írja a Ria Novosztyi.

Az ukrán védelmi minisztérium tagadja a sajtó állításait a szökött delfinekről. Még azt sem erősítették meg, hogy katonai célokra képeznének ki állatokat - annak ellenére, hogy rendszeresen jelennek meg felvételek katonai eszközökkel felszerelt delfinekről.

Szevasztopolban egészen 1973-ig nyúlik vissza a katonai delfinek kiképzése. Az állatokat abban az időben arra képezték ki, hogy a hátukra szerelt szigonnyal megtámadjanak idegen búvárokat, vagy hogy felrángassák őket a felszínre, ahol fogságba ejthették őket. Az állatokat továbbá betanították kamikazeakciókra is, hogy bombákat szállítsanak ellenséges hajókhoz.

A Szovjetunió felbomlását követően a delfinek az ukrán haditengerészethez kerültek. A szevasztopoli bázist a 2000-es években kiürítették, ám tavaly újrakezdték a harci állatok képzését. A delfineket állítólag bombakeresésre és ellenséges búvárok megtámadására képezik ki.