Elefántokat mészároltak halomra Csádban

Vágólapra másolva!
Egy éjszaka alatt legalább 89 elefántot öltek meg orvvadászok Csádban, ami az elmúlt egy éves időszak legnagyobb mészárlásának számít a régióban.
Vágólapra másolva!

Legalább 33 vemhes nőstényt és 15 borjút, összesen több mint 89 elefántot öltek meg orvvadászok március 14-ről 15-re virradó éjszaka Dél-Csádban, Ganba település közelében. Az elkövetők legalább ötvenen voltak, lóháton támadtak az elefántokra, és arabul beszéltek, jelentették az illetékes csádi hatóságok.

Kamerun, Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság képviselői ezen a héten találkoznak Yaoundé-ban, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki az orvvadászok ellen. A régióban az orvvadászat nagyon komoly problémát jelent, tavaly februárban a kameruni Bouba N'Djida Nemzeti Parkban több mint 300 elefántot mészároltak le.

Tavaly februárban lemészárolt elefántok Kamerunban Forrás: AFP

Az elefántcsonttal való kereskedelem illegális, ám Thaiföldön és Kínában továbbra is nagy piaca van az agyarnak. Az ebből faragott szobrokat, dísztárgyakat általában végül az Egyesült Államokba csempészik, és ott értékesítik.

Az orvvadászoknak csak az elefántok agyara kell Forrás: AFP

A védett állatok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) tagjai a múlt hónapban tartották találkozójukat Bangkokban, ahol többek között az elefántcsont és az orrszarvútülök kereskedelémről is tárgyaltak. A tagországok egyetértettek abban, hogy szigorítani kell a szabályokon, Kínában és Thaiföldön pedig fel kell hívni az emberek figyelmét az elefántok veszélyeztetett jövőjére. A tagok 2 hónapot adtak az elefántcsont-kereskedelemben leginkább érintett országoknak (Uganda, Kenya, Tanzánia, Kína, Thaiföld, Malajzia, Vietnám, Fülöp-szigetek), hogy tervet készítsenek az orvvadászat visszaszorítására, a 2014-es CITES konferenciáig pedig már eredményekkel is szolgálniuk kell.