Szép magyar fotó jött az üstökösről

Vágólapra másolva!
Pénteken este hét óra körül, naplemente után egy órával megint láthatjuk a PANSTARRS üstököst. Kedvcsinálónak Ladányi Tamás asztrofotós felvételét közöljük.
Vágólapra másolva!

Legutóbb kedden jeleztük, hogy érdemes próbálkozni a szabadszemes tavaszi üstökös, a PANSTARSS megfigyelésével. Pilisborosjenő határából nekünk is sikerült észlelni az égitestet, amely kis kézitávcsőben is nagyon látványos volt. Miután távcsőben már láttuk - és pontosan tudtuk, hol van az égen - szabad szemmel is sikerült megpillantanunk a halványan derengő, ködös foltot.

Az elmúlt napok borús időjárása után pénteken újra van esély a PANSTARSS megfigyelésére. Az aktuális felhőzeti térkép előrejelzése pénteken 19 órára:

Forrás: OMSZ

Érdemes próbálkozni, valóban nagyon szép látvány már kézitávcsőben is. Ladányi Tamás asztrofotós keddi felvétele is kedvet csinálhat az esti fagyoskodáshoz:

Forrás: Ladányi Tamás - www.astrophoto.hu
Ladányi Tamás felvétele a PANSTARRS üstökösről. A kép kedden este készült a a veszprémfajszi kálváriánál (forrás: www.astrophoto.hu). A kép nagyobb méretben itt láható

A fenti képpel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a fototechnika a szabad szemes látványnál kissé hatékonyabb az égitest megjelenítésére; inkább kézitávcsőben számítsunk erre a képre.

"Miután március 10-én túlhaladta napközelpontját a kométa, az északi félteke megfigyelői számára is láthatóvá vált. Az eddigi legkedvezőbb légköri viszonyok március 19-én, kedden köszöntöttek ránk, amikor a hidegfront utáni letisztult atmoszférában egészen a horizontig lehetett követni az égitestet. A mellékelt fotó az említett napon a veszprémfajszi kálváriánál készült, amelynek a kép készítője állt modellt egy távcső társaságában. Az aktuálisan kiterebélyesedő porcsóva lenyűgöző látványt mutatott" - írta az [origo]-nak Ladányi Tamás.

Az asztrofotóstól kapott információ szerint a PANSTARRS pénteken este naplemente után egy órával 10 fokkal fog a látóhatár felett tartózkodni, a napnyugta helyétől kissé északabbra (az=292 irányban). A már teliholdhoz közelítő fázisú, 78%-os megvilágítottságú Hold ugyan jelentős háttérfényt ad az égnek, de még így is könnyen észlelhető lesz az égitest. Összefényessége jelenleg két magnitúdó körüli, amely diffúz foltként jóval halványabb ugyan egy hasonló fényességű csillagnál, de kis, megnyúlt objektumként konkrétan kirajzolódik. Amennyiben egy binokulár vagy csillagászati távcső rendelkezésükre áll, úgy kómát és a csóvát részleteiben is láthatjuk. Az elkövetkezendő napokban, a Naptól távolodva, fokozatosan veszít majd a fényességéből a kométa, de április közepéig jól követhető lesz.

Forrás: NASA
Az üstökös észlelésével napnyugta után körülbelül egy órával, azaz 19 óra körül érdemes próbálkozni. Ekkor körülbelül 10-15 fokkal ("egy arasznyival") lesz a látóhatár fölött, szinte pontosan nyugati irányban. Erre kell meresztgetni a szemet, illetve kis távcsövekkel is pásztázni az eget. Szabad szemmel a halványabb csillagokhoz hasonló, de kissé elmosódott (bolyhos) pontot kell keresni, távcsőben azonban nagyszerűen látható a kóma és a csóva is