Atommal mennének a kisbolygókra az oroszok

Vágólapra másolva!
Amíg a NASA nagyfőnöke az imádságot javasolta a veszélyes kisbolygók ellen egy kongresszusi meghallgatáson, addig az oroszok egy kicsit konkrétabb megoldást vetettek fel: szerintük robbantani kell, méghozzá atombombát.
Vágólapra másolva!

Atomtöltettel lehetne eltéríteni azokat az aszteroidákat, amelyek azzal fenyegetnek, hogy a Földnek ütköznek - hangzott el egy az orosz parlament felsőházában tartott kerekasztal-konferencián. Minden más megoldás kevéssé hatékony - mondta Oleg Subin, a Roszatom atomenergetikai konszern katonai fejlesztésekért felelős részlegének igazgatója, aki szerint az egy kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygókat csak egy megatonnánál erősebb robbanófejekkel lehet "kiütni", és erre megvan a technikai lehetőség. Ahhoz azonban, hogy a Föld védelmére ilyen módszerre épülő nemzeti vagy nemzetközi rendszert hozhassanak létre, módosítani kellene a nukleáris fegyverek terjesztését és az atomkísérleteket tiltó nemzetközi szerződéseket - mondta a szakember.

Forrás: Maxim Korzhov/Wikimedia Commons

Egy ilyen program valószínűleg jól jönne a Roszatomnak, amely az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami vállalat, és amely Vlagyimir Putyin elnök 2008. március 20-i rendelete alapján jött létre a Szövetségi Atomenergia Ügynökség bázisán.

A cég már Magyarországon is megjelent: leányvállalata, a Rusatom Overseas magyarországi irodát jegyzett be. A Roszatom részt kíván venni a Paksi Atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjainak megépítésére kiirandó tenderen.

A februári nagy meteoritrobbanás után világszerte felpezsdült a Földet veszélyeztető égitestekkel kapcsolatos eszmecsere. Főleg az oroszok aktívak: Vlagyimir Pucskov rendkívüli helyzetekért felelős miniszter nem egészen két hete jelentette ki, hogy Oroszország az év végéig elkészít egy olyan tervet, amely a kozmikus katasztrófák elleni program alapjául szolgál. A tervek között a lakosság időben történő riasztása és vészhelyzetekre való felkészítése is szerepel. A program mögé az Orosz Űrügynökség és az orosz tudományos akadémia is felsorakozott.

Az Egyesült Államok is komolyan veszi a dolgot: az említett kongresszusi meghallgatást Lamar Smith texasi képviselő kezdeményezte, hogy megvizsgálják: milyen programok és mennyi pénz kellene a becsapódások elleni hatékony védekezéshez.

Dimitrij Rogoziny orosz miniszterelnökhelyettes ennél is tovább ment: szerinte egy globális védőrendszert kellene kiépíteni, az ENSZ vezetésével. Rogoziny szerint jelenleg sem az USA, sem Oroszország nem lenne képes önmagában megküzdeni egy Földet veszélyeztető nagy kisbolygóval. Vagyis igaza lehet Charles Boldennek, a NASA főigazgatójának, ami az imádságot illeti.