Borneói orángután született Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Első alkalommal született borneói orángután egy magyar állatkertben. Még nem tudni, hogy milyen nemű, mert az anyja állandóan magához ölelve védelmezi.
Vágólapra másolva!

Borneói orangután született a Nyíregyházi Állatparkban; a kis majomfajnak ez az első állatkertben született bébije Magyarországon.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark osztályvezetője, szóvivője elmondta: a kis állat 260 napi vemhesség után, még március 15-én jött világra, az intézmény úgynevezett indonéz házában, a Zöld piramisban.

A szülés problémamentesen és gyorsan zajlott le, olyannyira, hogy az egyik szokásos ellenőrzéskor a főemlős gondozója még csak két felnőtt állatot látott az orángutánok lakóhelyén, egy órával későbbi viszont a majommama már a karjában tartotta a kis jövevényt - tette hozzá.

A Nyíregyházi Állatpark gondozói évek óta várták már a borneói orangután szaporulatát. Tavaly volt is öröm, amikor vemhességet észleltek, de akkor halva született az utód. Ez nagy szomorúságot váltott ki, hiszen az orangután a világ leglassabban szaporodó fán élő főemlőse, akár 7-8 év is eltelhet két vemhessége között. A gondozók nem sokkal később a hím heves udvarlásának többször a szemtanúi voltak, majd a nőstény gömbölyödni kezdő pocakja láttán reménykedni kezdtek - mondta a szóvivő.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI/Balázs Attila

Veszélyeztetett állat az orángután

Az anya orangután, Sabatini (25 éves) és párja Guru (24 éves) 2010 óta él a nyíregyházi Sóstói-erdőben lévő állatparkban. Velük, illetve kicsinyükkel együtt összesen kilenc borneói orangután lakik a a nyírségi állatkertben.

A kis állat, hasonlóan az ember csecsemőjéhez, evéssel és alvással tölti mindennapjait. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani a gondozóknak, mivel a mamája állandóan ölelgetve védelmezi.

A természetben élő borneói orangutánok a veszélyeztetett majomfajok közé tartoznak. Egyedszámuk csökkenésének az oka, hogy élőhelyükön irtják az otthonukat jelentő őserdőt - mondta Révészné Petró Zsuzsa.