Elszabadult a pokol az erőspaprikáknál

Vágólapra másolva!
A jelenlegi legerősebb paprika 1500-szor erősebb az Erős Pistánál, de a nemesítők még nem érték el a végső határt. A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni.
Vágólapra másolva!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy szeretjük a csípős ételeket, és a paprikáink a világ élvonalába tartoznak csípősség tekintetében is, de ez nem igaz. A gyakran használt paprikakészítmények, például az Erős Pista csípősségi értéke nagyjából 1000 az erősség mérésére használt Scoville-skálán (SHO), de a legerősebb hegyes paprikáink is alig haladják meg a 2500-as értéket.

Ez szinte semmi a mostani Guinness-rekorder paprika, a Trinidad Scorpion Butch T 1,464 milliós erősségi értékéhez. Ahhoz, hogy ezt az iszonyú erősséget el tudjuk képzelni, tudnunk kell, hogy a Tabasco-szósz csípőssége 5000 körüli, a híres jalapeno paprikáé maximum 8000, a rendőrségi paprikaspray erőssége nagyjából 2 millió és a paprika erősségéért felelő vegyi anyag, a tiszta kapszaicin csípőssége 15-16 millió SHO.

Miért van szükség ilyen erős paprika nemesítésére? Noha különféle divatos szószokban felhasználják ezeket az önmagukban fogyaszthatatlan paprikafajtákat, a nemesítés fő hajtóereje a "legerősebb paprika" létrehozásával járó dicsőség.

The Chile Pepper Institute
Erőspaprikák

A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni. Addig csupán két paprika - a habanero és a "skót sapka" (Scotch bonnet) érte el a 350 000-es Scoville-értéket. 1994-ben egy hibrid fajta, a Red Savina Habanero döntötte meg ezt a rekordot 570 000-es értékkel. Erről több mint egy évtizedig azt gondolták, hogy nem lehet túlszárnyalni.

Azután az Új-Mexikói Állami Egyetem Chile Pepper Intézetének igazgatója, Paul Bosland hallott egy Indiában termesztett fajtáról, amelyet még az indiai hadsereg is tanulmányozott, fel lehetne-e használni gránátokhoz. Bár szkeptikus volt, Bosland mégis beszerzett néhány magot, és legnagyobb meghökkenésére a termett paprika folyadékkromatográffal mért erőssége meghaladta az addig elképzelhetetlennek tartott 1 millió SHO-t. Ezután elszabadult a pokol, és megindult a paprikatermesztők mai napig tartó nemesítési harca a legerősebb paprika létrehozásáért.

The Chile Pepper Institute
Paprikaföld

Egymás után dőltek meg a milliós nagyságrendű Scoville-értékek. Maga Bosland 2012 februárjában bejelentette, hogy az általa nemesített Trinidad Moruga Scorpion erőssége átlépte a bűvös 2 milliós határt. Ezt az értéket azonban eddig még nem hitelesítette a Guinness.

Nem tudni, mikor lesz vége a hajszának, holott már a ma termelt rekorder chilipaprikákkal is rendkívül óvatosan kell bánni, mondta Bosland. A paprika felnyitásához vegyvédelmi öltözékhez hasonló védőöltözetet - egész testet fedő overallt, légzőkészüléket és kalapot - kell felvenni. A paprikák erőssége azonban elméletileg megközelítheti a 15 milliós értéket is. Igaz, hogy már egy 800 000-es erősségű paprika megkóstolása is ledöntheti az embert a lábáról, sőt - rossz esetben - még kórházi kezelésre is szorulhat, ennek ellenére a termesztők nem adják fel a harcot az egyre erősebb paprikák kinemesítéséért.