Világszínvonalú maszkműhely Budapesten

Vágólapra másolva!
Van egy rejtett műhely a Soroksári úton, ahol a Borgiák-sorozat és még megannyi film maszkjai születnek. A budapesti maszkmesterek féltve őrzik titkaikat, és csak több hónapos egyeztetés után fogadták A Földgömb újságíróját.
Vágólapra másolva!

Már az ókori görögök is képben voltak. Történeti feljegyzések szerint Teszpisz az első hellén, aki a nagyközönség előtt - törköllyel bemázolva - elfedte arcát. Később pedig falevelekkel borította annak jelzéséül, hogy nem a saját, hanem más képében beszél. A vallási ünnepeken a chorusok szüneteit - a nép szórakoztatására és a figyelem lekötésére - előadásokkal töltötte ki. Így született meg az amerikai futballkupa-döntő nagyszünetének és talán a reklámnak az elődje. Az akkori, óriási amfiteátrumokban játszott színdarabok alapvető velejárója volt az álarc, s folyton finomulva, végül vászonból készített, kifestett maszkká alakult...

A Soroksári úton található műhelyben készítik számos film és sorozat (például a Borgiák) maszkjait (Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Forrás: MTI/A Földgömb/Werovszky Vera

Maszkok Pestről

...Ahogy most a Soroksári úton is, ahol épp dús hajzattal vonják be. Igen, itt, a Soroksári úton van egy rejtett műhely, ahol a Borgiák-sorozat és még megannyi film maszkjai születnek. Odakinn hideg van, idebenn meleg. Egy hangárszerű gyárépületben vagyunk, állati és emberi hullák terülnek el a földön. Ragadozó halak lógnak mellettem. Megkérdezem, megérinthetem-e őket? A halak puhák, érintésük is élethű. Hirtelen elkapom a kezem.

Műhullák a műhely mögötti folyosón (Kattitson a képre a galéria megtekintéséhez!) Forrás: A Földgömb/Werovszky Vera

Iván, aki gyerekkora óta akart maszkokat készíteni, a Csillagok háborúja bemutatója után döntötte el, hogy maszk- és bábumester lesz, hozzá pedig elvégezte a Képző- és Iparművészeti Főiskolát is.

Maszkok a világ szinte minden részén születnek, Mohácstól az amazonasi háncs- vagy tollálarc-készítő helyszínekig. Szerepkörük is igen változatos: szelleműzők, temetési és engesztelőszertartás-kellékek, harci díszek vagy épp színpadi eszközök. Készíthetik őket átlagemberek, de mesterek, művészek is. Iván és munkatársai az utóbbiak közé tartoznak.

Hogyan legyünk kövérek és fogyjunk le egy pillanat alatt? (Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Forrás: A Földgömb/Werovszky Vera

Csak férfiakat látok a műhelyben. Eszembe ötlik, amit az Országos Széchényi Könyvtárban olvastam a maszkokról: "Készítésük sok törzsnél a férfiak privilégiuma, az alkotás gyakran titkos keretek között zajlik." Ivánék is szigorúan őrzik titkaikat - csak öt hónapos egyeztetés után tudtam bejutni hozzájuk.

Werovszky Vera teljes cikkét a maszkkészítő mesterekről A Földgömb áprilisi számában olvashatják.

A Földgömb 2013. márciusi számából:

Forrás: A Földgömb
Forrás: A Földgömb
Van képünk! Süveg Áron: Sem a külcsín, sem sem a belbecs
Flóra és fauna: Jakab Gusztáv-Hanyec Katalin: A 140 éves csecsemő
Pillantás az égre: Sánta Gábor-Francsics László: Galaxis-hajtű Bereniké hajfürtjeiben
Leveles Zoltán: Teveháton hazafelé
Kása Béla: Bhopák - A Thar-sivatag énekmondói
Kokas Anna: Amszterdam - A liberalizmus örök szövetsége
Morvai Szilárd: Fekete gólyák között - Halat, tavat, békességet...!
Bugya Brigitta: A 100 éves Nagyszikla új élete
Werovszky Vera: A maszk mögött - Janus-álarc
Kósik Szabolcs: Colima, forró aljzaton - Mexikóban
Tünemény: Balázs István: Homokvihar
Kultúrsokk: Lengyel Balázs: Little Britain
A kulisszák mögött

A magazin honlapja itt érhető el.