Készülhetnek a Mars-utazásra pályázók

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül megkezdődik az első Mars-felfedezők kiválasztásának hosszú folyamata. A jelentkezőknek egyperces videóban kell megindokolniuk, miért épp rájuk van szükség a vörös bolygón.
Vágólapra másolva!

Készíthetik a videókat a Marsra készülők, mert hamarosan megkezdődik a hivatalos jelentkezési időszak a 2023-as Mars-utazásra. A Mars One várhatóan júliusig fogadja majd a jelentkezéseket, ezt követően megkezdődik a kétéves kiválasztási folyamat, írja a Space.com.

A Mars One társalapítója, Bars Lansdrop egy londoni konferencián azt mondta, hogy több mint egymillió pályázóra számítanak. A szervezők jelentkezési díjjal szűrnék ki a komolytalan vállalkozókat, így több millió dolláros bevételhez is juthatnak. A nevezési díj országonként változó lesz, a leggazdagabb országokból jelentkezőknek várhatóan 25 dollárt kell majd fizetniük.

Fantáziarajz az emberi kolóniáról a Marson Forrás: Mars One

Az utazásra csak 18 éven felüliek jelentkezhetnek, és minden vállalkozónak egy egyperces videóban kell megindokolnia, hogy miért épp neki kellene utazni. Az önkénteseknek nem akármilyen útra kell felkészülniük, ugyanis a visszautazás jelenleg nincs tervben.

A szervezőket már több mint tízezren megkeresték, hogy szívesen részt vennének az első Mars-kolónia létrehozásában. A nonprofit vállalkozás azt tervezi, hogy 2023-től minden második évben négyfős csoportot küldene a vörös bolygóra. Az első küldöttséget 2016-ban megelőzi egy ember nélküli űrhajó, amely a felszereléseket szállítja a bolygóra.

A program honlapja szerint elsősorban kíváncsi, alkalmazkodó, rugalmas, megbízható és kreatív embereket keresnek. "A legfontosabb a megfelelő karakter. Olyan embereknek kell lenniük, akikkel hajlandó lennél összezárva élni egy lakatlan szigeten" - mondta korábban az [origo]-nak Bas Landsrop.

2015 júliusáig 24 embert akarnak kiválasztani, és a 6 négyfős csapatot egy globális tévéműsor keretében fogják összeállítani és kiképezni. Arra számítanak, hogy lesznek, akik nem mennek át ezeken a teszteken. Ezért 2015 után évente 12 újabb embert toboroznak majd.

A szervezet becslése szerint az első négy ember Marsra juttatása körülbelül 6 milliárd dollárba kerül. Minden további út költsége várhatóan 4 milliárd dollár lesz, míg az ellátmány utánpótlása 250 millió dollárba fog kerülni. Az összegeket a Mars-kolónia életét bemutató valógságshow bevételeiből kívánják fedezni.