Tevecsikók születtek a Szegedi Vadasparkban

Vágólapra másolva!
Misi és Zsolti is egészséges. A tevecsikók egyre biztosabban mozognak és állnak a lábukon.
Vágólapra másolva!

Néhány nap eltéréssel a Szegedi Vadaspark két tevekancája is utódot hozott a világra, a csikók apja közös, Kalifa, a miskolci állatkert tevecsődöre. Először Kata ellett meg április 6-án, utóda a Misi nevet kapta a gondozóitól. Ezután Góbi következett, neki állatorvosi segítségre volt szüksége, de végül egészségesen megszületett Zsolti, a második csikó is, április 10-én.

Mindkét kancának első ízben született kicsinye, így nincs tapasztalatuk az utódnevelésben. Bár egyformán óvják és védik csikójukat, szopni eddig csak Misi tudott anyjától. Zsoltit a gondozóik etetik kecsketejből és borjúknak való tejpótló tápszerből összeállított keverékkel. A szakemberek bíznak abban, hogy idővel megindul az anyja teje, és el tudja kezdeni szoptatni a tevecsikót. A felmerült gondok ellenére mindkét csikó egészségesnek látszik, egyre biztosabban mozognak és állnak a lábukon.

Kétféle teve él a Földön, az egypúpú Afrikában, a kétpúpú pedig Ázsiában, és Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön, Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás mint Közép-Európában.

A kétpúpú teve háziállat, amelyet Ázsiában, feltehetően a mai Turkesztán területén háziasítottak mintegy 4500 évvel ezelőtt. Az ős vadtevék száma folyamatosan csökkent az évszázadok során, olyannyira, hogy az állatot kipusztultnak vélték. Csak a 20. század közepén fedezték fel őket újra Kelet-Kínában, illetve Mongóliában. Akkor többen úgy gondolták, hogy az állatok elvadult házi tevék, később azonban a genetikai vizsgálatok igazolták ennek ellenkezőjét.