Húszezer kutya érkezett Budapestre

Vágólapra másolva!
Több mint húszezer kutya lesz Budapesten a hét végi Kutya Világkiállításon. A rendezvényre 70 országból érkeznek kutyák, és számos olyan ritkaság is látható lesz, amiből egyetlen példány sincs Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Peruból, Elefántcsontpartól, Japánból és Ausztráliából is érkeznek kutyák a csütörtökön kezdődő budapesti Kutya Világkiállításra. A legnagyobb kutyás szépségversenyre 18 ezer nevezés érkezett, de a számos kísérőrendezvénnyel együtt összesen körülbelül 25 ezer kutyát várnak Magyarországra. A legnépszerűbb fajta az amerikai staffordshire terrier 420 nevezéssel, míg például golden retrieverből 271-et neveztek, német juhászkutyából pedig csak 44-et.

A Magyar Ebtenyésztők Országok Egyesületének kiállítására 21 fajtából csak egyetlen példányt neveztek, és számos olyan fajta van még, ahol 10-nél kevesebb az indulók száma. A magyar fajtákból szép számmal érkeztek nevezések, vizslából lesz a legtöbb, összesen 157, míg erdélyi kopóból a legkevesebb, 61.

Az igazi ritkaságok közé tartozik például a koreai jindo kutya, melyet 2005 óta ismer el a kutyások nemzetközi szervezete, az FCI. Ez az ősi vadászkutya a dél-koreai Jindo szigetről származik. Hazájában nemzeti kincsnek számít, ezért nagyon nehéz Koreából jindo kutyához jutni. Eredetileg szarvas- és vaddisznó-vadászatra tenyésztették ki őket, de a legendák szerint egyszer három jindo egy szibériai tigrist is megölt. A koreaiak kísérleteztek a rendőrségi és katonai alkalmazásukkal, de beszámolók szerint túl erősen kötődnek első gazdájukhoz (a munkakutyáknál gyakran előfordul, hogy gazdát kell váltaniuk), és visszaszöknek hozzá, ha például elhagyja a katonai szolgálatot. Hűségükről több anekdota is szól. A kiállításon induló egyetlen koreai jindót május 16-án lehet majd megtekinteni a világkiállításon.

A koreai jindo közepes méretű, 45-53 centiméter magas és 16-27 kilogramm Forrás: Im In Hak/www.jindos.com

Szintén az ősi típusú kutyák közé tartozik az izraeli kánaán kutya, melyből ugyancsak egy példányt neveztek Budapestre, és a jindóhoz hasonlóan a csütörtöki napon fogják kiállítani. A legelső kutyafajták közé tartozik, Kr.e. 5. századból fennmaradt főníciai tömegsírokban több száz kutyacsontvázat találtak, melyek archeológusok szerint kánaán kutyáktól származhatnak. Egy Kr.e. 4. századból származó szarkofágon pedig egy ilyen fajtára hasonlító kutyával ábrázolták az oroszlánra vadászó Nagy Sándort. Az évszázadok alatt a fajta elvadult, majd a 20. században kezdték el újból megszelídíteni a sivatagban élő kutyákat. Múltja miatt egy nagyon önálló és bizalmatlan fajta. Jó őrzőkutyák, gyorsan tanulnak, és a legegészségesebb fajták között tartják számon.

Egy felnőtt kánaán kutya körülbelül 50-60 centiméteres marmagasságú és 18-25 kilogramm Forrás: [origo]

Az előzőekhez hasonlóan érdekes múlttal rendelkezik az uruguay-i cimarrón (spanyolul a cimarrón elvadultat jelent, mely utal a fajta történetére). A fajta ősei a korai európai hódítók által Uruguay-ba a bennszülöttek legyilkolására bevitt, majd szabadon engedett kutyák voltak. Az elvadult kutyák 18. századra olyan mértékben elszaporodtak, hogy hajtóvadászatot indítottak ellenük, és vérdíjat tűztek ki rájuk. Néhány példányuk azonban fennmaradt, és farmerek megszelídítették, majd őrzőkutyaként alkalmazták őket. Szívósságának köszönhetően a fajta Uruguay egyik nemzeti jelképévé vált, és az uruguay-i hadsereg kabalaállata lett. Budapesten négy példányát állítják majd ki május 17-én.

Az uruguay-i cimarrón igazi molosszer típusú kutya. Mérete 55-61 centiméter, súlya 33-45 kilogramm Forrás: [origo]

A thai bangkaew kutya egy már kihalt vadkutya és egy fekete-fehér házikutya keresztezéséből származik. A fajta története szerint a thaiföldi Bangkaew templomának ajándékoztak egyszer egy szuka kutyát, amely úgy lett vemhes, hogy a környéken egyetlen kan kutya sem élt, ezért úgy gondolták, hogy egy sakállal vagy egy ázsiai vadkutyával párosodhatott. A feltevést később genetikai vizsgálatok igazolták. Egy idő után már tudatosan tenyésztették a bangkaew kutyát, és mára az egyik legnépszerűbb thaiföldi fajta lett. Aktív és makacs fajta, jó jelzőkutyák. A világkiállításra négy bangkaew kutyát neveztek, május 16-án fogják majd őket bemutatni.

A thai bangkaew kutya közepes testméretű, 41-55 centiméter magas Forrás: chumsangsongkram kennel

A további ritka fajták közül szombaton mutatják majd be a svéd hamiltostövare nevű kopót, a francia pikárdiai kék spánielt, a német a kromfohrländert, a vörös-fehér ír szettert, és a belga phaléne nevű ölebet. Vasárnap kerül sorra a bárányszerű curly coated retriever, a szintén göndör szőrű belga juhászkutya, a laekenois és a kuvaszra nagyon hasonlító szlovák csuvacs.

A kiállításokon a kutyákat típus és eredet alapján tíz fajtacsoportba sorolják be. A budapesti rendezvény első napján a terriereket, a tacskókat és az ősi típusú kutyákat mutatják be. Pénteken kerülnek sorra a pinscherek, schnauzerek, molosszerek és a svájci hegyikutyák, szombaton pedig a kopók, a vizslák és a társasági kutyák. A kiállítás utolsó napján a juhász- és pásztorkutyákat, a retrievereket és a hajtókutyákat, valamint az agarakat fogják kiállítani. A világkiállításon minden nap végén megválasztják majd a nap legszebb kutyáját, vasárnap pedig a tíz fajtacsoportgyőztes versenyez majd a kiállítás legszebb kutyája (Best In Show) címért. A délutáni végső összevetéseket az interneten keresztül élőben is lehet követni az egyik támogató oldalán.

Részletes információk a kiállításról elérhetők a rendezvény honlapján.