Elkészült a legnagyobb panorámafotó a Földről

Vágólapra másolva!
Mindössze 20 perc kellett a Föld körül keringő Landsat műholdnak, hogy Oroszországtól Dél-Afrikáig lefényképezze a Földet.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi panorámakép készült a Földről észak-déli irányban, Oroszországtól Afrika déli csücskéig.

A panorámakép a GigaPan oldalán

A képet egy Landsat műhold felvételeiből állították elő, a Landsat Data Continuitiy Mission program keretében. A műhold április 19-én, 705 kilométeres magasságból fotózta a Földet. Mivel 27 ezer kilométer/órás sebességgel kering a Föld körül, mindössze 20 percre volt szüksége, hogy elkészítse a felvételeket.

A NASA rövidebb animációja

A NASA két animációt is készített a képekből. A rövidebb videó északon, a Káma és Volga folyók környezetével kezdődik, ahol szántóföldek láthatók, néhol még a tél nyomaival. Dél felé haladva a hó és a jég eltűnik, és hosszú reptéri kifutóival feltűnik Aktyubinszk. A következő részletben a zöldellő szántóföldek és a sivatag közötti átmenet látható az iraki Mosul Dam-tótól az Eufrátesz mellett fekvő Qadisiyah-tóig. Ezt követően látható Medina, majd a Vörös-tengeren át Afrikával folytatódik az animáció.

Kenyában és Ugandában felhők pöttyözik a tájat, majd a bal oldalon feltűnik az Elgon-hegy, kicsit délebbre pedig a Viktória-tó. Legvégül a világ egyik leggazdagabb krómérc-lelőhelye, a zimbabwei Great Dyke látható. Ez a 2,5 milliárd éves geológiai formáció valójában vulkáni eredetű kőzetek betűrődése az afrikai kontinens magját alkotó idősebb kőzetekbe.

A teljes változatot némileg felgyorsították a műhold eredeti haladási sebességéhez képest, így 16 perc alatt 9100 kilométert járhatunk be.

A teljes animáció