Leleplezték a kancsóka és a hangyák szövetségét

Nepenthes bicalcarata húsevő növény
Vágólapra másolva!
Egy borneói hangya kizárólag egyféle húsevő növényen él, ami nemhogy nem eszi meg a rovart, de még táplálékkal is ellátja. A különös együttélés mindkét fél számára tartogat előnyöket.
Vágólapra másolva!

A húsevő növények általában végzetes csapdát jelentenek a rovarok számára. Néhány rovar azonban alkalmazkodott ahhoz, hogy sértetlenül lemerüljön a rovarevő kancsókák kelyhét kitöltő halálos emésztőnedvbe. Ezek közé tartozik a Camponotus schmitzi hangyafaj, amely kizárólag egy borneói kancsókafajon (Nepenthes bicalcarata) él meg.

Nepenthes bicalcarata húsevő növény Forrás: Wikipedia

A hangyák nyugodtan mászkálnak a kancsóka csúszós peremén, és önként merülnek alá a növény emésztőenzim-tavába, ahol szúnyoglárvákra (amelyek szintén jól érzik magukat a halálos nedvben) és más bepottyant rovarokra vadásznak.

A kutatókat régóta izgatta ez a különös kapcsolat, mert nem értették, mit nyer a kancsóka az együttélésből. Az pedig egyértelmű volt, hogy a hangyák valahogy viszonozzák a kosztot és kvártélyt a növényeknek, ugyanis a „hangyás” kancsókák szebben fejlődtek, mint a társaik.

Most Mathias Scharmann, a Cambridge-i Egyetem kutatója és munkatársai megfejtették a rejtélyt. Kiderült, hogy a szúnyoglárvák ellopják a növény elől a táplálékot. Mivel a hangyák jelentősen megritkítják a lárvákat, így több tápanyag marad a növénynek, ráadásul a kancsóka a hangyák ürülékét is tudja hasznosítani.

A kutatók megállapították, hogy a hangyák, a kancsókák és a szúnyoglárvák között fennálló kölcsönhatás a mutualizmus (kölcsönösen előnyös együttélés) egy új típusa, ahol állatok segítenek csökkenteni egy növénynek a tápanyagtolvajok okozta kárt.