Mamutvért találtak orosz tudósok a Jeges-tengeren

mamut, mamutvért talált egy orosz kutatócsoport a jeges-tengeren
Vágólapra másolva!
Egy orosz tudóscsoport azt állítja, hogy egy 10-15 000 éve elpusztult nőstény gyapjasmamutból sikerült vért kinyerniük - olvasható a phys.org weboldalon. Ha ez igaz, a felfedezéssel az emberiség lényegesen közelebb kerül ahhoz, hogy sikerrel klónozhasson mamutot.
Vágólapra másolva!

Egy orosz kutatócsoport egy Jeges-tengeri szigeten bukkant rá arra a mamutmaradványra, melyből vért is sikerült kinyerniük. A tetem egy 10-15 000 éve, nagyjából hatvanesztendős korában elpusztult nőstény mamuté, és valószínűleg azért maradt ennyire jó állapotban, mert az állat nem sokkal halála után vízbe esett, ez pedig később megfagyott körülötte.

Forrás: AFP/NFU/Semyon Grigoryev
A jégbe fagyott mamut maradványa

Szemjon Grigorjev, a tudóscsoport vezetője és a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatója szerint kifejezetten meglepő, hogy egy ennyire jól konzervált leletet találtak, ezért is nagy jelentőségű a felfedezés. "Amikor megtörtük a jeget a gyomor alatt, nagyon sötét vér áramlott ki a tetemből. Az izomszövet is piros, szinte friss húsnak tűnik." - mondta a tudós az AFP-nek.

Grigorjev az phys.org beszámolója szerint arra is kitért, hogy csak az állat alsó része fagyott bele a vízbe, fejének és hátának nagyobb része az évezredek alatt ragadozók és dögevők martalékává vált.

A felfedezés nem csak a gyapjas mamut közelebbi tanulmányozására ad reményt, de akár a rég kihalt állat klónozására is.

A gyapjas mamutok egyébként nagyjából 10 000 éve haltak ki, de ezelőtt mintegy 125 ezer éven át uralták Eurázsia és Észak-Amerika jeges vidékeit. Kipusztulásukat a jégkorszak vége hozta el. A 6-8 tonnát nyomó agyarasok főleg nővényekkel táplálkoztak, a mai elefántokkal állnak rokonságban.

Ajánlat: Mamutgyártás lépésről lépésre - a jégkori óriás feltámasztásának nehézségei

Michael Crichton 1990-ben megjelent Jurassic Park című regényében egész elképzelhető módon dolgozza ki a rég kihalt dinoszauruszok életre keltésének lehetőségét, pedig akkoriban a leghosszabb meghatározott genetikai állomány, azaz genom egy vírusé volt. Azóta óriásit fejlődött a szekvenálási technika, és elkészült több száz állat, illetve az ember genomszekvenciája. Pár napja pedig bejelentették, hogy majdnem teljes egészében meghatározták egy kihalt állat, a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) örökítőanyagának bázissorrendjét. Vajon tényleg megvalósítható a kihalt állatok eddig csak a fantasztikus művekből ismert föltámasztása?